Espoon squash-tähti Emilia Soini muutti ulkomaille jo 18-vuotiaana ja muistelee rajuja vuosia Brooklynissa: "Elämä siellä on kovaa, varsinkin nuorena naisena"

Squash: Suomen kärkipelaaja on ehtinyt kiertää maailmaa. New Yorkin vuosia hän kuvaa koviksi.

Tällä hetkellä squashin Suomen ykköspelaaja Emilia Soini harjoittelee Talissa pitkäaikaisen valmentajansa Tomi Niinimäen valvovan silmien alla. Jari Kostiainen

Jari Kostiainen

Suomen kärkipelaajaa Emilia Soinia voi huolella kutsua kosmopoliitiksi. ”Kössi” innosti jo varhain kaverin houkutellessa Espoon Squash Rackets Clubiin valmentaja Jarkki Jaakkolan huomaan.

– Alussa kaikki oli tietysti leikkiä ja pelejä. Aloin heti kisaamaan, koska olen hyvin kilpailuhenkinen. 12-vuotiaana pelasin jo ensimmäiset kisat ulkomailla Belgiassa, Soini muistelee ensi askeleita Tapiolassa ja ESRC:ssä.

Suomen ykköspelaaja Emilia Soini on nuoresta pitäen nähnyt maailmaa. New Yorkissa squashpelaaja asui viisi vuotta. Tällä hetkellä hän harjoittelee Talissa. Jari Kostiainen

Hän edustaa edelleen samaa seuraa, vaikka kotiosoite on vuosien saatossa muuttunut useaan kertaan. Tällä hetkellä mailataituri asuu kolmen sadan metrin päässä Talin squash-hallista. Ensimmäisen kerran postinumero muuttui jo 18-vuotiaana, kun urheilija muutti Rhode Islandille lähelle New Yorkia.

– Valmensin, pelasin ja kävin siellä koulua.

Jonkin ajan päästä muuttokuormaa pakattiin jälleen, nyt osoitteena oli New York ja Brooklyn.

Elämä siellä on kovaa, varsinkin nuorena naisena.

– Tosi rankka mesta. Elämä siellä on kovaa, varsinkin nuorena naisena. Aika on rahaa, ja jos et saa jotain aikaiseksi, jäät jalkoihin, Soini muistelee vuosiaan siellä.

Soini, 25, tottui jo teininä kiertämään kisoja ja turnauksia Euroopassa. Amerikassa hän menestyi kilpailuissa hyvin päästen pelaamaan myös isoja kisoja.

Manhattanilta oli helppo lähteä kisaamaan muualle maahan tai Kanadaan. Viiden Amerikassa vietetyn vuoden jälkeen laukut pakattiin jälleen.

Paluu kotimaahan puolitoista vuotta sitten johtui osin pandemiasta, osin oman egyptiläisen valmentajan, Wael El Hindin, muutosta New Yorkista Floridaan.

Yksi Soinin pitkäaikaisista valmentajista, Squashliiton nuorisopäällikkö Tomi Niinimäki pitää hyvänä, että Soini on nyt voinut keskittyä hyvissä olosuhteissa tulevaan.

– Hän asuu tässä lähellä harjoituskeskusta, meillä on organisoitua ja laadukasta valmennusta ja hän saa pelata täällä hyviä pelejä miehiä vastaan, Niinimäki iloitsee.

– Tiedän potentiaalini. Nyt olen myös saavuttanut kaksi asettamaani tavoitetta: olla 50 sakissa rankingissa ja voittaa isoissa kisoissa. Tärkeää oli pelata hyvin heinäkuun MM-kisoissa, ja otella maailman ykkössijoitettua, Nour El Sherbiniä, vastaan.

Suomen ykköspelaaja Emilia Soini on nuoresta pitäen nähnyt maailmaa. New Yorkissa squashpelaaja asui viisi vuotta. Tällä hetkellä hän harjoittelee Talissa. Jari Kostiainen

Pandemian aikana turnaukset ovat olleet harvassa. Euroopan eri maiden sarjat ovat kiinni eikä Suomessakaan ei vielä tiedetä kuinka ottelut jatkuvat.

Tällä hetkellä suomalaisen ranking maailmalla on 47.

– Ensimmäiset kymmenen sijaa pitäisi parantua jo sillä, että olen nyt saavuttanut kaksi asettamaani tavoitetta. Olen saattanut jännittää ja stressata aiemmin otteluita. Odotan todella paljon, että pääsen kiertämään jälleen kisoja, uskon itseeni.

Heinäkuun MM-kisojen jälkeen Soini matkasi Chicagosta Floridaan tapaamaan valmentajaansa.

– Kaipaan häntä kovasti. Harjoittelin siellä hänen kanssaan kaksi viikkoa. Hän on ihana ihminen. Tapiola on siisti paikka, ihan paras, silti Florida voisi olla hyvin kiinnostava paikka asua, Soini myhäilee ja hymyilee siihen malliin, että kohta taas pakataan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut