Luottamusmies avautuu Espoon terveysasemien kovista työoloista: Työnkuva muuttunut, potilaat entistä sairaampia, virkoja liian vähän... – "Lääkärit ovat valtavan kuormittuneita"

Terveyskeskus: Lääkäripula rasittaa sekä lääkäreitä itseään että potilaita.

Terveyskeskuslääkärien työ on vaativaa työtä, jossa vaaditaan laajaa asiantuntemusta ja nopeaa päätöksentekokykyä. Viime kuukausien aikana kiireettömän hoidon jonot ovat Espoossa venyneet pahimmillaan kuukausien mittaisiksi, ja samaan aikaan terveyskeskuslääkäreitä on liian vähän.

– Terveyskeskuslääkärien työnkuva on muuttunut, koska monet vastaanottokäynneistä on sairaanhoitajapainotteisia. Lääkäri saa eteensä ne kaikkein haastavimmat ja sairaimmat asiakkaat, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon varapääluottamusmies Sari Louko-Kosonen kuvaa.

Terveyskeskusten palvelut ovat kaikkien käytettävissä, mutta Louko-Kososen mukaan terveyskeskusten pääasiallisia asiakkaita ovat ikääntyneet, monisairaat ja yhteiskunnan marginaalissa olevat, joilla ei ole varaa yksityisiin terveyspalveluihin.

Terveysasemien asiakkailla on myös keskimääräistä enemmän psyykkisiä ongelmia ja sosiaalipuolen tarpeita.

– Terveet ja hyväkuntoiset hoidetaan työterveyshuollossa tai yksityisillä terveysasemilla.

Terveyskeskuslääkäreistä on ollut Espoossa pulaa yli 10 vuotta.

Lääkärit hoitavat entistä sairaampia potilaita.

– Virkoja ei ole lisätty siinä suhteessa kuin väestö on kasvanut ja ikääntyneiden määrä lisääntynyt. Myös maahanmuuttajia, jotka ovat iso terveyskeskuspalvelujen käyttäjäryhmä, on nyt paljon enemmän.

Lääkärit ovat Sari Louko-Kososen mukaan valtavan kuormittuneita. He kokevat uupumuksen ja riittämättömyyden tunteita ja oman työn hallinta on haasteellista.

– He hoitavat entistä sairaampia potilaita, koska hoitoon pääsy on koronan takia viivästynyt.

Mistä löytyisi lääke lääkäripulaan? Se on Sari Louko-Kososen mukaan tuhannen taalan kysymys.

– Tähän vastataan aina, että palkitsemalla ja rahalla, mutta ei se kaikkea ratkaise. Lääkärit ovat kutsumusammatissa ja hyvin sitoutuneita työhönsä. Pitää kysyä lääkäreiltä, miten työnkuvaa voisi kehittää.

Vakituista lääkärikuntaa rasittaa sekin, että he perehdyttävät lyhyeksi aikaa töihin tulevia ja nuoria lääkäreitä. Siitä ei makseta.

Louko-Kosonen näkee terveyskeskusten lääkäripulan syyksi myös sen, että lääkäreistä kilpailee pääkaupunkiseudulla kolme isoa kuntaa ja yksityinen sektori.

Sari Louko-Kosonen työskentelee itse terveyskeskushammaslääkärinä.

– Hammaslääkäreistä ei samalla tavalla ole pulaa, mutta työmäärä on kasvanut aivan liian suureksi. Hoitovelkaa jäi valtavasti, kun suun terveydenhuolto lakkautettiin viime vuoden keväällä pitkäksi aikaa. Perushoitoa ei annettu lainkaan. Vain särkypäivystys toimi.

Tehyn pääluottamusmies Pekka Rastas näkee terveysasemilla työskentelevän hoitohenkilöstön arjen. Hoitojonossa odottavan aika on pitkä.

– Pitkät hoitojonot koettelevat hoitohenkilökuntaa myös henkisesti. Takaisinsoitto asiakkaalle tehdään, mutta hoitajastakin on turhauttavaa, kun tarvittavia aikoja ja asiakkaan itse toivomaa apua ei ole heti antaa. Asiakkaiden tyytymättömyys näkyy vahvasti myös hoitajien saamassa palautteessa.

Jos asiakkaalla on tietyt uhkatekijät olemassa, esimerkiksi vakavan sairauskohtauksen vaara, jonossa etenee nopeammin ja käytössä on myös palveluseteli.

– On ikävää, että koronatartuntojen määrä on taas kasvussa. Se ei tuo ainakaan helpotusta tähän tilanteeseen.

– Monet hoitajat ovat lähteneet alalta helpomman leivän perässä ja varsinkin uusi työsukupolvi vaihtaa myös rohkeammin työnantajaa, mikäli työolosuhteet eivät tyydytä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut