Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rankkasade iskee tänään ja puuskatuuli keskiviikkona – vettä voi tulla lähes kuukauden satsi

Tänään kannattaa iltapäivästä lähtien varautua rankkaan vesisateeseen isossa osassa maata. Uusi voimakas sadealue saapuu iltapäivällä tai viimeistään illalla etelästä.

Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen kertoo, että sadealue levittäytyy maan keskiosaankin.

– Tiedossa on jatkuvaa runsasta sadetta muun muassa Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Sadetta voi kertyä illan ja yön aikana 30–50 millimetriä, Parviainen sanoo.

Ilmatieteenlaitos on antanut sadevaroituksen tiistai-illasta kello 18 lähtien. Sen mukaan illalla ja yöllä voi sataa runsaasti, yli 50 millimetriä vuorokaudessa.

– Sademäärä on todella runsas. Se voi paikoitellen vastata lähes koko kuukauden sademäärää. Vastaavanlaista sadetta oli jonkin aikaa sitten Itä-Suomessa, meteorologi muistelee.

Sadevaroitus on voimassa isossa osassa maata Etelä-Suomesta aina Keski-Suomeen ja Keski-Pohjanmaalle saakka. Herkimmin tulvivat alikulut ja painanteet tulvivat taajama-alueilla.

Liikenteessä on rankan vesisateen vuoksi kohonnut vesiliirtovaara.

Keskiviikkopäivän aikana vesisade muuttuu kuuroittaiseksi.

Parviaisen mukaan ei näytä siltä, että säätila selkenisi viikonloppua kohden.

– Torstaillekin on tulossa kuurosateita koko maahan.

Puuskatuuli piinaa meitä huomenna. Se iskee keskiviikkona aamusta ja riepottelee seuraavaan yöhön asti.

Tuulivaroitus on voimassa Varsinaissuomesta Etelä-Karjalaan ulottuvalla alueella, Pirkanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla asti.

Osin samoilla alueilla on edelleen voimassa sadevaroitus.

Vaarallisen voimakas etelätuuli tuo mukanaan tuulivahinkoja, paikoin myös yhtenäisiä vahinkoalueita. Ilmatieteenlaitoksen varoitus pitää sisällään huomautuksen paikallisesti suuresta raivaustarpeesta, pitkistä sähkökatkoista ja katkoista teleliikenteessä.