Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä on suomalaisen keskiansio yksityisellä puolella – katso tienaatko enemmän

Suomalaisten,kokoaikaisten kuukausipalkkaisten palkansaajien keskiarvoansio oli 3 832 euroa kuukaudessa vuonna 2020 yksityisellä sektorilla.

Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten mediaaniansio oli viime vuonna 3 435 euroa kuukaudessa. Mediaani tarkoittaa järjestetyn ryhmän keskimmäistä havaintoa. Kun palkansaajat järjestetään jonoon ansioiden suuruusjärjestyksessä, keskimmäisen palkansaajan palkka on mediaaniansio.

Miesten mediaaniansio oli 3 882 ja naisten 3 033 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 kokoaikatyötä tekevien keskiarvoansio oli 3 832 euroa kuukaudessa

Parhaiten palkattuun kymmenykseen kuuluvat ansaitsivat viime vuonna vähintään 5 865 euroa kuukaudessa. Vastaavasti pienipalkkaisimman kymmenen prosentin ansiot olivat 2 272 euroa tai tätä pienemmät.

Korkeimmat mediaaniansiot olivat 40–49-vuotiailla palkansaajilla. Naisten ansiot suhteessa miesten ansioihin olivat sitä pienemmät, mitä vanhemmista palkansaajista oli kyse.

Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisia palkansaajia oli viime vuonna yhteensä noin 778 000. Heistä yli puolet työskenteli asiantuntija-ammateissa.

Erityisasiantuntijoita oli 29 prosenttia ja asiantuntijoita 31 prosenttia kaikista palkansaajista. Lisäksi palvelu- ja myyntityöntekijöitä oli 16 prosenttia, toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöitä 8 prosenttia ja johtajia 4 prosenttia.

Muihin ammattiryhmiin kuuluvat palkansaajat kuuluvat yleensä tuntipalkkatilastoon.

Esimerkiksi erityisasiantuntijoiden säännöllisen työajan mediaaniansio oli 4 477 euroa ja asiakaspalvelutyöntekijöiden 2 836 euroa kuukaudessa.

Johtajilla oli kaikkein suurin palkkahajonta. Heillä alimman kymmenyksen ansiot olivat enintään 4 004 euroa kuukaudessa ja eniten ansioita saaneen kymmenyksen 10 185 euroa kuukaudessa tai tätä enemmän.

Yksityisen sektorin palkkatilastoon eivät sisälly toimitusjohtajien palkat.

Tilastokeskuksen palkka-aineisto koostuu työnantajajärjestöjen sekä Tilastokeskuksen keräämistä tiedoista.