Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pahaa aavistamattomat teekkarit testasivat roskien keruuta merestä, kun Posse-ohjelman Aku Hirviniemi ja Jaakko Saariluoma järjestivät heille kovan luokan jäynän – ”Oli niin hyvää näyttelyä, että en osannut aavistaa mitään”

Mitä ihmettä täällä tapahtuu?

Se on ensimmäinen reaktio, kun teekkareiden testiryhmä yrittää selvittää, mihin he voivat lajitella merestä keräämänsä roskat.

– Luonnonsuojelu on yliarvostettua, ylimielisen oloinen työntekijä pamauttaa Laguunin tiskin takaa.

Työntekijä kertoo, että jäteastia löytyy lahden toiselta puolelta Keilaniemestä. Pitääkö jätteitä siis raahata yli kilometri?

– Heitä mereen ne, työntekijä tiuskaisee.

Aika sanattomaksi vetää, kun on itse tottunut olemaan jäynien tekijänä.

Melisa Metku

Teekkarit poistuvat tiskiltä ällistyneinä. Syy erikoiseen asiakaspalveluun selviää pian. Teekkarit ovat joutuneet keskelle Posse-viihdeohjelman kuvauksia.

Jäynäkilpailua järjestävät teekkarit joutuivat Aku Hirviniemen ja Jaakko Saariluoman jäynäyttämiksi.

– Aika sanattomaksi vetää, kun on itse tottunut olemaan jäynien tekijänä. Kun joudut yhtäkkiä kohteeksi, menee pasmat ihan sekaisin, Melisa Metku päivittelee.

– Oli niin hyvää näyttelyä, että en osannut aavistaa mitään, Eliel Spandeks kehuu.

Mutta mennään itse asiaan. Teekkareista koostuva testiryhmä kokeili tällä kertaa Itämeri Ploggingia, jossa merestä kerätään roskaa kajakilla melomalla.

Testi on osa juttusarjaa, jossa Jäynäkilpailua järjestävät opiskelijat testaavat Länsiväylässä tuotteita ja palveluita.

Lahjomattomat testaajat esiintyvät jutussa jäynänimillään.

Keilaniemen Laguunin rantaan palaa märkiä mutta onnellisia teekkareita.

Melasta valui vettä vaatteille, mutta kahden tunnin melontaretki Otaniemeen oli muuten onnistunut.

– Kun nuorena ihmisenä pohtii maailman tulevaisuutta, on tosi siistiä, että pääsee tekemään tällaisia juttuja, Melisa Metku toteaa.

Eliel Spandeks huomauttaa, että opiskelijana on mukavaa, kun roskia pääsee keräämään ilmaiseksi. Kahden tunnin melonta maksaisi muuten 45 euroa.

Hermo Maksimus kiittelee, että Laguuni antoi teekkareiden käyttöön tavallisen kajakin, kun heidän varaamansa plogging-kajakki oli vahingossa viety.

– Ainakin itselle jäi tosi hyvä fiilis.

Ensimmäiset roskat löytyivät heti 500 metrin päästä.

– Roskia löytyi eniten syvältä kaislikosta, jonne tuuli painaa niitä. Oli avartavaa nähdä, kuinka syvälle roskat tunkeutuvat, Eliel Spandeks kertoo.

Kajakkiin kiinnitetystä roskaämpäristä nousee lepuuttajia, elintarvikemuoveja, oluttölkki ja kasvomaskikin.

Erityisen tyytyväisiä teekkarit ovat siitä, että merestä saatiin pois uistin ja siima, jotka voivat tarttua eläimiin ja ihmisiin.

Melisa Metku kertoo, että hänen kaverinsa jalkaan tarttui koukku viime viikonloppuna Otaniemessä. Koukku tarttui kiinni niin tiukasti, että irrottamiseen tarvittiin ensihoitajien apua.

Lopuksi jätesäkki punnitaan: 2,9 kilogrammaa. Saalis ilmoitetaan Itämeri Ploggingin roskalaskuriin. Laskurin mukaan jätettä on kerätty tähän mennessä yli 1 500 kilogrammaa.

– Tykkäsin punnitsemisesta ja siitä, että tämä on pelillistetty näin, Eliel Spandeks toteaa.

Teekkareilla on uusille osallistujille kaksi vinkkiä: varaudu kastumiseen ja varaa siivouskajakki etukäteen, koska kajakkeja on rajallinen määrä.

Lue juttusarjan aiemmat osat:

Teekkarit testasivat "veneiden Uberin" – 84 euron kyyti jäi tulematta, mutta sovellus sai silti kiitosta: "Näkisin, että tälle voisi olla paljonkin kysyntää"

Onko trendituotteesta oikeasti hyötyä? Teekkarit testasivat suomalaisvalmistajan fitnesskellon ja löysivät siitä paljon hyvää: "Ei haittaa, vaikka tulokset eivät olisikaan tismalleen oikeita"

Kuusi teekkaria ja kolme viikkoa skuuttien päällä – näin kävi kun Hermo Maksimus, Eliel Spandeks ja kumppanit laittoivat laudat testiin