Jussi Helamaa havahtui siihen, että tarinat pitää kirjata muistiin ennen kuin ne unohtuvat – nyt Tapiolasta ilmestyy kirja, jonka kirjoittamiseen Helamaa sai vain yhden ohjeen

Muistot: Tapiola antoi kasvualustan, sanoo Tapiolasta kirjoittanut Jussi Helamaa.

Ile Vainio ja kirjan kirjoittaja Jussi Helamaa muistelemassa menneitä. Tapio Liinoja

Anneli Tuominen-Halomo

Tapiola on paikka, joka elää vahvana niiden ihmisten muistoissa, jotka ovat sieltä maailmalle lähteneet.

– Tapiolasta kirjoittaminen oli pitkäaikainen unelma ja kutsumustyö. Sen tekemisestä tuli hyvä olo, juuri ilmestyneen Olipa kerran Tapiola Garden City -kirjan kirjoittanut Jussi Helamaa sanoo.

Kirjan tekeminen oli massiivinen savotta, johon Helamaa sai vain yhden ohjeen. Käsikirjoittaja Taina West sanoi hänelle työn alkuvaiheessa: ”Muista Jussi, että kirjoittaminen on persetyötä.”

Kirja kuvaa unelmakaupungin rakentamista, 1950–80-lukujen nuorisokulttuuria, yhteiskoulua, musiikkielämää, ylivoimaista koripallojoukkuetta, ensimmäistä huumausaineaaltoa, jengiaikaa ja rock and rollia.

Äänessä ovat lukuisat julkisuudesta tutut, Tapiolassa kasvaneet henkilöt, jotka ovat päässeet huipulle muun muassa urheilu- ja musiikkimaailmassa.

– Halusin kuvata sitä elämää, jota olen itse elänyt. Suurin osa kirjaan haastatelluista ihmisistä on minulle tuttuja ainakin jonkin linkin, esimerkiksi kaverien kautta.

Nykyään Helamaa asuu Kumpulassa, mutta suhde Tapiolaan on lämmin ja tiivis. Olipa kerran Garden City kuvaa aikaa, jota ei enää ole, mutta silloinen Tapiola elää muistoissa vahvasti.

– Ne tarinat piti kirjata muistiin nyt, ennen kuin ne unohtuvat.  Tapiolassa asuu edelleen paljon kavereitani ja siellä on henkinen kotini, Jussi Helamaa sanoo.

– Tapiola antoi kasvualustan. Ympäristö muokkasi minua sellaiseksi kuin olen ja siihen ympäristöön kuuluivat tietysti kaikki kaverit, jotka tulivat aika erilaisista perheistä.

Kirjan tarinat vievät syvälle tapiolalaisuuden ytimeen. Sattumukset saavat lukijan paikoin hihittelemään.

– Olen koonnut ja kerännyt kirjaan yhteistä muistiamme sekä historiaa. Aivan kaikkea kuulemaani en ole voinut kertoa, koska nuo asiat eivät kestäisi tänään päivänvaloa. Pitää muistaa, että aika oli erilainen ja tällä tarkoitan etenkin koulukulttuuria.

Kirjan tekeminen oli Jussi Helamaalle ”kutsumus ja intohimo”. Kirja sai alkunsa valokuvaaja Jouko ”Jönssi” Lehtolan ideasta, joka ei sellaisenaan ehtinyt koskaan toteutua. Lehtola menehtyi vakavaan sairauteen vuonna 2010 vain 47-vuotiaana.

Ensimmäiset lehtikuvansa Jouko Lehtola otti Länsiväylään. Sen jälkeen hän kuvitti Rumbaa. Lehtola kuvasi myös pari sataa levynkantta.

Ajatus kirjasta jäi elämään. Helamaa ajatteli, että jos yksi asia pitää elämässä tehdä, se on tämä kirja.

– Jönssin kuoleman jälkeen minulla meni muutama vuosi kirjan muotoa miettiessä ja sitten pengoin läpi Jönssin valokuva-arkiston.

– Tämän jälkeen Espoon kaupunginmuseo ja Länsiväylä-lehden vanhat kuvaajakonkarit Erkki Talvila ja Mauritz Hellström tarjosivat minulle kuva-apuaan. Kirjan kuvituksessa näkyy myös Timo Kelarannan vahva jälki. Takuumiehenä oli vielä kustantajani Jussi Tiainen, joka on itse valokuvaaja.

Helamaa kertoo käyneensä läpi yli 12 000 valokuvaa. Niitä oli yksistään Jouko Lehtolan arkistossa tuhansia. Kirjassa on niistä mukana 15.

– Tutkimusmatka kotikulmilleni sai myönteisen vastaanoton ja vanhan liiton tapiolalaiset olivat kirjoitustyössäni innolla mukana, Jussi Helamaa kiittää.

Uusi kirja

Hauskoja muistoja

Olipa kerran Tapiola Garden Cityn on kustantanut helsinkiläinen Parus Verus. Kirjassa on 158 sivua ja runsas kuvitus.

Kirja on Tapiolassa kasvaneen oppikirjailijan Jussi Helamaan ensimmäinen tietokirja.

Äänessä ovat Jonna Järnefelt, Outi Alanen, Jukka Mäkelä, Timo Blomqvist, Taina West, Tuomas Nevanlinna, Sami Yaffa, Ile Kallio, Ilkka Vainio, Ali Alikoski, Arto Tamminen, Janne Haavisto, Mikko Lankinen, Olli Virtanen, Jyrki Immonen, Spock Salmi, Martti Sajantila, Raimo Konkola, Maria Guzenina ja monet muut.

Jussi Helamaa kertoo kirjastaan Ainoan Akateemisessa kirjakaupassa 11.9. kello 14–15. Haastattelijana on Tapio Liinoja.

Kirja on myynnissä Kino Tapiolassa, Antikvaarinen Kirjakauppa Tessissä, Foto Tapiossa, Watson Pubissa, Emmassa ja Ainoan Akateemisessa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut