Espoolainen Pentti Keränen, 86, on "kuollut jo kolmesti" mutta osallistuu taas triathloniin – antaa tärkeän neuvon nuoremmilleen, varsinkin yli 50-vuotiaille: "Jos jää sohvalle lojumaan..."

Pentti Keränen viettää kesät mökillään Merikarvialla. Siellä on ollut hyvä viimeistellä kuntoa Vantaa Triathlonia varten. Erja Keränen

Matti Hannula

Yli 80-vuotiaiden sarja on Vantaa Triathlonissa nyt ensimmäistä kertaa. Tammikuussa 1935 syntyneelle Pentti Keräselle sarja on kuin tilaustyönä tehty. Hän on sarjan ainoa osallistuja, joten ykköstila on varma, mikäli Keränen ei jostain syystä keskeytä. Sellaisesta ei ole merkkejä ilmassa.

– Kiva, ettei enää tarvitse olla lasten kanssa samoilla tuloslistoilla, Keränen letkauttaa.

– Vaikka ei ajalla ole minulle mitään merkitystä. En edes halua tietää. Sitä paitsi aika huononee iän myötä joka vuosi, vaikka harjoittelisi. Eikä ole mitään järkeä harjoitella niin, ettei siitä nauti. Tärkeintä on hyvä fiilis.

Keränen on urheillut monipuolisesti pienestä pitäen. Nuorempana ykköslajit olivat telinevoimistelu ja judo.

– Vasta jälkeenpäin huomasin, kuinka paljon telinevoimistelu minulle antoi kaikkia muita lajeja silmällä pitäen. Mutta lopetin sen vähän alle parikymppisenä, kun rekillä jättiläistä tehdessäni ote irtosi ja loukkasin itseäni pahasti. Sittemmin aloin harrastaa tosissani judoa, ihan ensimmäisten joukossa Suomessa.

Kaksikymmentä työvuotta kaasuntuotantoyhtiö AGA:ssa sallivat vielä hyvin liikunnan harrastamisen. Mutta vuonna 1980 Keränen ryhtyi yrittäjäksi painoalalle. Se laittoi harrastukset lähes totaaliselle tauolle. Taloudellisesti hyvin sujuneelle yrittäjyydelle tuli stoppi vuonna 2003. Sydäninfarkti laittoi elämänarvot uusiksi.

Jos jää sohvalle lojumaan, ei kestä pitkään, ennen kuin sieltä ei enää pääse ylös, vaikka haluaisi.

Pentti Keränen

– Sydämeni pysähtyi kolme kertaa matkalla Meilahteen. Lääkärit olivat sanoneet omaisilleni, etten selviä. Mutta tässä minä olen.

Yritys siirrettiin isältä pojalle. Isä, tuolloin 68, ehti Jorvissa toipuessaan miettiä menneitä, mutta ennen kaikkea tulevaa.

– En ollut koskaan erityisemmin pitänyt uimisesta. Mutta silloin päätin alkaa harrastaa uimista. Lääkäri kielsi hötkyilemästä, mutta heti kun pääsin sairaalasta, liityin espoolaiseen Cetus-uimaseuraan. Sanoin valmentajille, että ”opettakaahan äijä uimaan”. Kaksi vuotta myöhemmin olin jo ensimmäisissä uimakisoissani ja niissä käyn edelleen.

Kun uinti alkoi sujua, kannustivat kaverit Kerästä kokeilemaan triathlonia.

– En heti innostunut, mutta muutama vuosi sitten saivat minut puhuttua ympäri. Ensimmäisellä Vantaa Triathlonilla en tajunnut, että pyöräilylenkki piti ajaa kahteen kertaan. Mutta oppia tuli siitäkin.

Niin sanotun olympia-triathlonin (1500 metrin uinti, 40 kilometrin pyöräily ja 10 kilometrin juoksu) Keränen on kertaalleen suorittanut tiettävästi ainoana yli 80-vuotiaana suomalaisena. Ei hullummin sydäninfarktin kokeneelta, keuhkoahtaumaa sairastavalta mieheltä.

Vantaa Triathlonissa Keräsen sarjassa matkat ovat ”vain” puolet olympiatriathlonista.

Espoolainen Keränen viettää kesät tiiviisti mökillään Merikarvialla. Siellä harjoitteluolosuhteetkin ovat mainiot.

Merikarvian Ahlaisissa järjestetään vuosittain jokiuintitapahtuma. Vuosi sitten Pentti Keränen oli siellä Matti Mattssonin, tämän kesän olympiapronssimitalistin kanssa samalla viivalla.

– Olinhan minä Mattssonin kanssa aiemminkin samoissa kisoissa ollut, mutta en samassa startissa.

Jos on Pentti Keränen ikänsä puolesta kummajainen uinti- ja triathlonkisoissa, on hän sitäkin erikoisempi ilmestys seinäkiipeilyareenoilla. Tuore olympialaji on hänen kolmas, lähinnä talvinen intohimonsa.

– Seinäkiipeilyn aloitin 79-vuotiaana. Enkä tiedä yhtään toista ikäistäni seinäkiipeilijää sen kummemmin Suomesta kuin mistään muustakaan Pohjoismaasta, hän sanoo.

Keräsellä on siis laaja lajirepertuaari. Niinpä harjoittelukin on monimuotoista.

– Joka päivä teen jotakin, vähintäänkin jumppaan.

Nuoremmilleen, varsinkin yli 50-vuotiaalle, Keränen antaa elämänohjeen:

– Pitäkää itsenne kunnossa. Liikkukaa niin kauan kuin saatte jalkanne liikkumaan. Jos jää sohvalle lojumaan, ei kestä pitkään, ennen kuin sieltä ei enää pääse ylös, vaikka kuinka haluaisi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut