Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen mies ehdotti Facebookissa maahanmuuttajalasten tappamista – käräjäoikeus langetti vankeutta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 49-vuotiaan espoolaisen miehen ehdolliseen 30 päivän vankeuteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tuomiolauselmasta käy ilmi, että mies ehdotti maahanmuuttajalasten tappamista Facebook-viestiketjussa tammikuussa 2019. Miehen Facebook-kommentit olivat osa keskustelua, jota käytiin erään toisen henkilön julkisella Facebook-seinällä.

Keskustelussa mies ehdotti ammattirikollisten palkkaamista tappamaan 3–4 lasta. Kohteet olisi valittu sattumanvaraisesti, koska "kohteita on vaikea valkata", mies kirjoitti.

Miehen mielestä palkkamurhat olisivat pelottaneet maahanmuuttajia niin, että nämä muuttaisivat pois Suomesta.

Kommenteissaan mies rinnasti maahanmuuttajat petoeläimiin.

– Oletteko miettineet, miksi karhut tai sudet pelkäävät ihmistä ja ovat omissa oloissaan? Tietenkin siksi, että ihmiset ovat metsästäneet ja uteliaimmat ovat tulleet syödyksi, mies kirjoitti.

Käräjäoikeus katsoi, että miehen menettely oli tavanomaista vakavampaa ja panettelun lisäksi viestit sisälsivät vakavia väkivaltauhkauksia. Tämän vuoksi rangaistukseksi ei riittänyt ankarakaan sakko.

Kiihottamisrikoksista on tuomittu tavanomaisesti 30–50 päiväsakkoa.

Mies kiisti syytteen. Vastauksessaan hän totesi, ettei muista kirjoittaneensa kyseisiä viestejä, mutta tunnusti kirjoittaneensa kuvattujen viestien kaltaisia kommentteja.

Hän katsoi, että viestittely kuuluisi hänen sananvapautensa. Hän vetosi myös siihen, että viestit julkaistiin paikassa, jonne yleisöllä oli rajallinen pääsy.

Oikeus totesi, ettei viestittely ollut yksityistä, eikä viestit nähneiden ihmisten joukko ollut suppea. Viestit kuuluneet sananvapauden piiriin.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.