Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin ok-talojen ja kesämökkien hinnat ovat pompanneet – tällaiset mökit kävisivät kaupaksi mutta niistä on jo pulaa

Omakotitalojen, mökkien, rakentamattomien tonttien, metsien ja peltojen kauppaa on tehty vilkkaasti tänä vuonna. Mökkikauppoja ei kuitenkaan ole tehty viime vuoden tahtiin, mutta omakotitalojen kauppa on ollut vilkkaampaa kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Mökkikauppa on kääntynyt hieman laskuun huimista kaupan määristä vuonna 2020, kertoo tiedotteessa rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitoksesta.

Viime vuonna tammi-heinäkuussa tehtyjen mökkikauppojen määrä kasvoi 50 vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tänä vuonna kauppaa on tehty kuusi prosenttia vähemmän kuin ensimmäisen koronavuoden ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana.

Toppinen arvelee, että lasku johtunee siitä, ettei sopivaa tarjontaa ole riittävästi.

– Kiinteistövälittäjien mukaan mökeistä on ollut kova kysyntä.

Mökkien runsas kysyntä on nostanut niiden hintoja. Toppinen neuvoo ostajia kiertämään useita kohteita, jotta muodostuu kuva tarjonnasta ja omista tarpeista. Mökkien hinnat vaihtelevat hyvin paljon sijainnin, mökin kunnon ja varustelun mukaan.

Mökkien mediaanihinta oli alkuvuonna 96 000 euroa, joka on kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Mediaani on keskiluku, joka ilmoittaa suuruusjärjestykseen lajitellun jakauman keskimmäisen arvon.

Mökkien kysyntä painottuu kohtuuetäisyydelle kasvavista suurista kaupungeista ja isojen vesistöjen rannoille.

Omakotitalokaupan uutisoitiin hyytyneen viime vuoden alkupuolella koronan vuoksi.

Vuoden 2020 seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana koko Suomen alueella tehtiin noin 8 000 omakotitalokauppaa. Kuluvana vuonna on tehty noin 10 000 kauppaa. Nousua on noin 27 prosenttia.

Myytyjen talojen keskihinta eli mediaani nousi 167 000 euroon eli kasvua oli noin kahdeksan prosenttia.

Peltokauppojen määrä on viime vuoden alkupuoliskon tasolla.

Metsätilakauppa on puolestaan jatkunut tänä vuonna vilkkaana ja hinnat ovat nousseet.