Espoon kaupunki ei saa enää ostaa perinteisiä bensa-autoja, ja kohta eivät kelpaa edes hybridit – Kulujen kasvu riippuu siitä, miten hyvin sähkö- ja hybridiautot säilyttävät arvonsa

Hankinnat: Espoolle kiristyneet ympäristövaatimukset eivät aiheuta merkittävää muutospainetta. Hankaluuksia voi tulla taksikyydeissä.

Suomen suuret kaupungit Espoo mukaan lukien ovat jatkossa lailla velvoitettuja ostamaan vähäpäästöisiä autoja ja liikennepalveluita.

Elokuun alussa voimaan astunut ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintoja koskeva laki vaatii, että puolessa kaupunkien hankkimista uusista henkilö- ja pakettiautoista hiilidioksidipäästöjen on oltava alle 50 grammaa kilometriä kohden. Uuden autot voivat olla joko sähköautoja tai lataushybridejä.

Vuoden 2026 jälkeen laki tiukentuu niin, että uusina hankittavien autojen on oltava päästöiltään puhtaiksi luokiteltavia, eli käytännössä sähköautoja.

Suomen isot kaupungit omistavat tai vuokraavat pitkäaikaissopimuksin tuhansia autoja, joten lain vaatimus kuulostaa äkkiseltään merkittävältä.

Espoon kaupungin logistiikkajohtaja Kari Sirviö arvioi kuitenkin, ettei laki aiheuta merkittäviä paineita Espoossa.

– (Mahdollinen) menojen lisääntyminen on tuskin merkittävää. Espoossa päätettiin juuri pakettiautojen kilpailutuksesta, eikä laki koske vielä tätä hankintaa.

– Jatkossa uusia pakettiautoja vaihtuu vuosittain 20–30 kappaletta ja henkilöautoja noin 60. Mikäli sähkö- ja hybridiautojen jälleenmyyntiarvo leasing-sopimusten rauetessa pysyy hyvänä, uskon kaupungin kulujenkin pysyvän kurissa. Lisäksi säästöä syntyy käyttökuluista, sillä ainakin toistaiseksi sähkö on polttoainetta halvempaa, Sirviö sanoo.

Espoon kaupungilla on tällä hetkellä noin 320 henkilöautoa. Sote-uudistuksessa niistä pari sataa siirtyy uuden hyvinvointialueen käyttöön, jolloin kaupungin tarve hankkia uusia autoja pienenee entisestään.

Huolenaihetta Sirviö näkee sen sijaan liikennöintipalveluiden ostamisessa.

– Laki vaatii, että puolet hankittavista taksikyydeistä on oltava vähäpäästöisiä. Markkinoilta ei vielä löydy näin paljon vähäpäästöisiä takseja.

Invatakseja vaatimukset eivät koskea.

Raskaiden ajoneuvojen osalta laki sallii biodieselin käytön.

– Espoossa kaupungin raskaissa ajoneuvoissa käytettävästä dieselistä on jo 50 prosenttia uusiutuvaa, sanoo Sirviö.

Suomalaisen it-palveluyhtiö Vediafi Oy:n projektijohtajan Lasse Nykäsen mukaan uusi lainsäädäntö ei ole kunnille ongelmaton. Hän arvioi tiedotteessa, että kuntien käytössä on noin 10 000 ajoneuvoa, mutta monessa kunnassa ei ole juurikaan tietoa niiden päästöistä. Nykäsen edustama yhtiö tarjoaa kunnille verkkopohjaista it-ratkaisua päästöjen seurantaan.

Uusien sähköautojen ohella kuntien pitää rakentaa latauspisteet.

– Espoossa rakennamme latauspisteet kaupungin omille autoille. Ne eivät tule julkiseen käyttöön, sanoo Kari Sirviö.

Uudet kriteerit

Uhkasakko tehosteena

Elokuun alussa voimaan tullut laki ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintojen ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksista koskee Espoota ja 16 muuta kaupunkia.

Näitä ovat Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

Muualla maassa päästöiltään puhtaiden ajoneuvojen laissa vaaditut vähimmäisosuudet ovat pienemmät.

Laki perustuu niin sanottuun EU:n puhtaiden ajoneuvojen hankintadirektiiviin (Clean vehicles directive, CVD).

Laki vaatii, että julkisen sektoriin hankinnoissa on siirryttävä päästöiltään puhtaisiin ajoneuvoihin ja liikennepalveluihin 2025 jälkeen. Vuodet 2021–2025 ovat siirtymäaikaa.

Kuntien lisäksi uuden lain piiriin kuuluvat myös muun muassa valtionyhtiöt, kuten Alko ja Yleisradio.

Uusien hankintavaatimusten tehosteena on uhkasakkomenettely.

kuljetuspalveluhankinnoissa tästä eteenpäin jopa puolet on oltava päästöiltään puhtaita.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut