Hankinnat: Espoolle kiristyneet ympäristövaatimukset eivät aiheuta merkittävää muutospainetta. Hankaluuksia voi tulla taksikyydeissä.
Suomen suuret kaupungit Espoo mukaan lukien ovat jatkossa lailla velvoitettuja ostamaan vähäpäästöisiä autoja ja liikennepalveluita.
Elokuun alussa voimaan astunut ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintoja koskeva laki vaatii, että puolessa kaupunkien hankkimista uusista henkilö- ja pakettiautoista hiilidioksidipäästöjen on oltava alle 50 grammaa kilometriä kohden. Uuden autot voivat olla joko sähköautoja tai lataushybridejä.
Vuoden 2026 jälkeen laki tiukentuu niin, että uusina hankittavien autojen on oltava päästöiltään puhtaiksi luokiteltavia, eli käytännössä sähköautoja.
Suomen isot kaupungit omistavat tai vuokraavat pitkäaikaissopimuksin tuhansia autoja, joten lain vaatimus kuulostaa äkkiseltään merkittävältä.
Espoon kaupungin logistiikkajohtaja Kari Sirviö arvioi kuitenkin, ettei laki aiheuta merkittäviä paineita Espoossa.
– (Mahdollinen) menojen lisääntyminen on tuskin merkittävää. Espoossa päätettiin juuri pakettiautojen kilpailutuksesta, eikä laki koske vielä tätä hankintaa.
– Jatkossa uusia pakettiautoja vaihtuu vuosittain 20–30 kappaletta ja henkilöautoja noin 60. Mikäli sähkö- ja hybridiautojen jälleenmyyntiarvo leasing-sopimusten rauetessa pysyy hyvänä, uskon kaupungin kulujenkin pysyvän kurissa. Lisäksi säästöä syntyy käyttökuluista, sillä ainakin toistaiseksi sähkö on polttoainetta halvempaa, Sirviö sanoo.
Espoon kaupungilla on tällä hetkellä noin 320 henkilöautoa. Sote-uudistuksessa niistä pari sataa siirtyy uuden hyvinvointialueen käyttöön, jolloin kaupungin tarve hankkia uusia autoja pienenee entisestään.
Huolenaihetta Sirviö näkee sen sijaan liikennöintipalveluiden ostamisessa.
– Laki vaatii, että puolet hankittavista taksikyydeistä on oltava vähäpäästöisiä. Markkinoilta ei vielä löydy näin paljon vähäpäästöisiä takseja.
Invatakseja vaatimukset eivät koskea.
Raskaiden ajoneuvojen osalta laki sallii biodieselin käytön.
– Espoossa kaupungin raskaissa ajoneuvoissa käytettävästä dieselistä on jo 50 prosenttia uusiutuvaa, sanoo Sirviö.
Suomalaisen it-palveluyhtiö Vediafi Oy:n projektijohtajan Lasse Nykäsen mukaan uusi lainsäädäntö ei ole kunnille ongelmaton. Hän arvioi tiedotteessa, että kuntien käytössä on noin 10 000 ajoneuvoa, mutta monessa kunnassa ei ole juurikaan tietoa niiden päästöistä. Nykäsen edustama yhtiö tarjoaa kunnille verkkopohjaista it-ratkaisua päästöjen seurantaan.
Uusien sähköautojen ohella kuntien pitää rakentaa latauspisteet.
– Espoossa rakennamme latauspisteet kaupungin omille autoille. Ne eivät tule julkiseen käyttöön, sanoo Kari Sirviö.