Sairauskohtaus yllätti naisen, ja seuraava yllätys oli se, että ambulanssi ei mahtunut ajamaan Ison Omenan pysäköintihalliin – Ensihoitomestari rauhoittelee huolta: "Potilaat voidaan siirtää vaikka keskeltä metsää"

Espoolainen nainen yllättyi kesällä kauppakeskus Ison Omenan pysäköintihallissa.

Nainen kertoo, että hän kohtasi rouvan, joka huojui autojen välissä. Kun nainen kysyi, onko jokin hätänä, rouva ehti kertoa saaneensa ampiaisenpiston ja olevansa allerginen.

– Sitten hän käytännössä pyörtyi käsiini, nainen kertoo.

Tapaus oli toki yllättävä itsessäänkin, mutta naisen mielestä yllättävintä oli se, että ambulanssi ei mahtunut ajamaan Ison Omenan pysäköintihalliin.

Ensihoitajat joutuivat jättämään ambulanssin parkkihallin ulkopuolelle ja kävelemään potilaan luokse.

– Mitä tästä opimme? Älä saa sairauskohtausta parkkihallissa. Ambulanssi ei pääse lähelle, nainen toteaa.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitomestari Pekka Hietanen vahvistaa, että ambulanssi ei todella mahdu Ison Omenan pysäköintihalliin.

– Iso Omenan parkkihallien korkeudet vaihtelevat 2:n ja 2,4 metrin välillä, ja meidän ambulanssit tarvitsevat vähintään 2,8 metrin tilan, jotta ne mahtuvat parkkihallissa liikkumaan.

Sama tilanne on myös muiden kauppakeskusten pysäköintihalleissa.

– Aika lailla kaikki Espoon alueen kauppakeskuksien parkkihallit ovat sellaisia, etteivät meidän ambulanssit niihin mahdu.

Ensihoitomestarin mukaan potilaan tavoittaminen ja siirtäminen parkkihallissa eivät aiheuta ongelmia, koska hoitovälineet ovat helposti kannettavissa potilaan vierelle ja siirtovälineissä on pyörät alla.

– Emme pääse muutenkaan aina potilaan vierelle ambulanssilla, ja sen vuoksi kaikki potilaan hoitamiseen tarvittavat välineet kulkevat repuissa ja ne pystytään helposti kantamaan paikalle, Hietanen kertoo.

– Meillä on myös ajoneuvoja ja välineitä, joilla voidaan potilaat siirtää vaikka keskeltä metsää.

Toimi näin

Ensihoitomestarin neljä toivetta

Tärkeää on kertoa hätäilmoitusta tehdessä tarkat tiedot, mistä esimerkiksi parkkihallissa potilas löytyy, ja tarkka käyntiosoite.

Jos vain mahdollista, opas tai oppaat opastamaan ensihoitoa paikalle. Tämä nopeuttaa ja helpottaa avun paikalle tuloa.

Valaistu osoitenumerointi helpottaa löytämään paikalle, varsinkin pimeällä. Tarkistakaa numeroinnin valaistus, kun ollaan menossa syksyä ja pimeämpää aikaa kohti.

Pitäkää pelastustiet aina vapaina, jotta ensihoidon ja pelastuksen ajoneuvot pääsevät liikkumaan siellä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut