Kalle Koljonen, 27, on pelannut sulkapalloa ammatikseen kuusi vuotta ja tähtää yhä korkeammalle – "Siinä mielessä raaka maailma, että jos ei tule tulosta, ei tule tulojakaan"

Sulkapallo: Tapion Sulkaa edustavan EM-mitalistin unelma ei jää kiinni asenteesta.

Sulkapallon EM-mitalisti Kalle Koljonen on pelannut ammatikseen kuusi vuotta. Jari Kostiainen

Jari Kostiainen

– Nuorena pelasin sulista ja salibandyä, mutta olen luonteeltani enemmän yksilölajin tyyppi. Tässä kaikki on itsestä kiinni, niin voitot kuin tappiot, tunnustaa Kalle Koljonen.

Espoolaisseuraa edustava vasenkätinen mailataituri on ensimmäinen sulkapallon suomalainen aikuisten EM-mitalisti. Kiovassa tänä keväänä kaksinpelin pronssiottelussa kaatui maailmanlistan 12., tanskalainen Rasmus Gemken.

– En osaa ihan tarkkaan sanoa, että missä kohtaa kärkeä nyt mennään. Korona on sen verran haitannut pelejä ja kisojen järjestämistä.

Tokiossa tappio tanskalaiselle maailmanlistan kakkoselle, Viktor Axelsenille, oli opettavaista.

– On aina ilo saada pelata parempia vastaan, siinä oppii itsestään ja pelistä.

Koljosen maailmanrankingin sija on tällä hetkellä 67. Viimeisen vuoden aikana Viikissä asuva pelaaja on kuitenkin saanut monta arvokasta päänahkaa matkalla eteenpäin.

Urheilija joutuu tekemään valintoja, joita ei aina ole kiva tehdä.”

Missä iässä sulkapalloilija on parhaillaan?

– Vähän riippuu, onko aasialainen vai tuleeko Euroopasta. Aasiassa harjoitellaan ihan eri tavalla, valtavia tuntimääriä. Meillä on täällä erilainen kulttuuri, urheilijaa ei haluta kuluttaa loppuun heti nuorena.

Koljosen mukaan aasialainen voi olla huipulla jo vähän yli kaksikymppisenä, kun eurooppalainen saavuttaa maksimitasonsa myöhemmin.

27-vuotias Koljonen harjoittelee maajoukkueen kanssa, ja lisäksi Espoossa. Viikkoon kuuluu aamuisin pelaaminen muiden edustuspelaajien kanssa pari tuntia, kolme punttia ja 2–3 kuntopiiriä.

– EM-kisoista aina Olympialaisiin asti ei ollut oikein yhtään vapaata. Nyt voin jälleen keskittyä enemmän treenaamiseen ja katse on suunnattu kohti joulukuun MM-kisoja Espanjassa.

Koljonen on pelannut ammatikseen kuusi vuotta.

– Parikymppisenä aloin saada sen verran tuloja, että kykenin kustantamaan arkeni. Ammattiurheilua voi tehdä vain nuorena. Jos aloitan toisen uran myöhemmin, vaikkapa 35-vuotiaana, ennätän tehdä sitäkin sellaiset 30-vuotta, Koljonen laskee.

Ammattiurheilijan elämä on usein askeettista, kun harjoitukset ja kilpailut vievät leijonan osan ajasta.

– On tämä tällainen extreme-elämäntyyli. Siinä mielessä raaka maailma, että jos ei tule tulosta, ei tule tulojakaan. Katsoja näkee vain pintaa, kun pelataan turnauksia. Se on kuitenkin pieni osa tätä hommaa.

Espoossa Koljonen käy pari, kolme kertaa viikossa. Seuran toiminnanjohtaja Lasse Lindelöf halusi kokeneen Koljosen esikuvaksi seuran nuorille. Tapion Sulka on iso seura, jossa on paljon valmentajia

– Hiomme seuravalmentaja Joonas Lepistön kanssa joskus pieniä yksityiskohtia. Pelaan myös nuorten kanssa säännöllisesti, Koljonen kehuu seuraa ja sen toimintaa.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut