Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eri puolilla Espoota voi nyt istahtaa värikkäille Pride-penkeille, joista yksi ehti jo kokea ilkivaltaa – moninaisuus- ja osallisuusasioiden päällikkö Kaarina Salonen haluaa esittää penkkien arvostelijoille kaksi kysymystä

Tasa-arvo: Espooseen on tuotu kesällä kahdeksan Pride-penkkiä, jotka tukevat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Yksi penkki ehti jo kokea ilkivaltaa.

Espooseen kesän aikana ilmestyneet Pride-penkit olivat liikaa olarilaisille.

Olarin Kuitinmäenraitille sijoitettu penkki jouduttiin poistamaan väliaikaisesti, koska se ehdittiin jo töhriä maalilla.

Espoon kaupunki korjasi penkin ja palautti sen käyttöön.

Eri puolille Espoota on ilmestynyt kesän aikana sateenkaaren värisiä puistonpenkkejä.

Espoon kaupungin moninaisuus- ja osallisuusasioiden päällikkö Kaarina Salonen kertoo, että kyseessä on Aarne Ervin suunnitteleman Tapiola-penkin Pride-versio.

Pride-liike puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Sateenkaari on yksi liikkeen symboleista.

Salonen kertoo, että idea syntyi Espoon kaupunkitekniikan keskukseen kuuluvassa puutyöpajassa. Pride-penkki toteutettiin kesäkuussa järjestetyn Pride-viikon kunniaksi.

Puutyöpaja tavoitteli penkillä Tassu-palkintoa, jonka Espoon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta jakaa vuosittain. Palkintoa ei tullut, mutta kunniamaininta kyllä.

– Kaikkien nähtävillä ja käytettävissä oleva penkki on selkeä kannanotto. Se kertoo Espoon arvoista ja edistää mielikuvaa tasa-arvoisesta kaupungista, hakemuksen kirjoittaja Sari Turkka kertoo.

Salonen kertoo saaneensa penkeistä sekä myönteistä että kielteistä palautetta.

– Sain juuri palautteen, jossa sanottiin, että ei se ole meiltä keneltäkään pois, että on tällaisia penkkejä, ja että hyvähän se vain on, että kansa sivistyy. Se oli kivasti sanottu, hän mainitsee.

Mitä haluat sanoa niille, jotka eivät pidä Pride-penkeistä?

– Kysyisin, tunnetko yhtään sateenkaariväestöön kuuluvaa ihmistä ja onko siitä haittaa, että erilaisia ihmisiä arvostetaan. Onko se muilta pois?

Salonen pitää tärkeänä, että vähemmistöjen oikeuksia pidetään Espoossa esillä.

– Vierailin vammaisneuvostossa ja minulle kerrottiin, että esimerkiksi sähköpyörätuolilla kulkeville ihmisille huudellaan törkeyksiä. Maailma on koventunut. Meidän pitää tehdä paljon töitä, jotta maailma olisi hyvä paikka kaikille. Kaupungin tehtävänä on tuoda esiin, että kaupunki kuuluu kaikille ja kaupunkilaiset ovat arvostettuja omana itsenään, hän sanoo.

Salonen huomauttaa, että vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen tukee paitsi ihmisoikeuksia myös elinvoimaa.

– Kun kaupunkilaiset uskaltavat olla omia itsejään, saamme kaikkien resurssit käyttöön. Silloin meillä on käytössä erilaisia ajatuksia ja syntyy innovaatioita. Yhdessä olemme enemmän, Salonen toteaa.