Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiekko-Espoossa pelaavat Aapo Asp, 16, ja Joose Inhala, 16, aloittivat opinnot urheiluluokalla ja aikovat katsoa, kuinka pitkälle jääkiekossa on mahdollista päästä – "Jos lätkästä ei tule mitään, on meillä kuitenkin ammatit"

Espoolaiset Joose Inhala, 16, ja Aapo Asp, 16, aloittivat elokuussa merkonomiopinnot Omnian urheiluluokalla.

He pelaavat Kiekko-Espoossa ja ovat valmiita katsomaan, kuinka pitkälle jääkiekossa on mahdollista päästä.

– Lukeminen ei niin paljon kiinnostanut, siksi tulin tänne. Tämä ala (liiketoiminta) kuulosti parhaimmalta ja saa urheilla kylkeen, Inhala kertoo.

Asp kertoo hakeneensa ensisijaisesti lukioon, mutta olevansa nyt opintojen alettua tyytyväinen toissijaiseen vaihtoehtoonsa.

– Opiskelu on ollut mielekästä. En niin ole semmoinen lukija, Asp perustelee.

Leppävaarassa toimivalla urheiluluokalla on yhteensä 72 opiskelijaa eri luokkatasoilla. Joukossa on muun muassa jalkapalloilijoita, koripalloilijoita, jääkiekkoilijoita sekä yksilölajien harrastajia.

Inhala ja Asp käyvät joukkuetreeneissä arkisin yhteensä 3–4 kertaa. Viikonloppuisin pelejä tai treenejä on 1–2. Näiden lisäksi parin viikon päästä alkavat joukkueen aamutreenit. Ja päälle tulevat koulun salitreenit.

– Tunneilta saa vapautusta, jos on aamutreenejä. Koulu järjestää myös kuntosalijuttuja. Ja joukkueen valmennus ja koulun porukat tekevät yhteistyötä, Asp kuvailee.

– Seuraavat muutamat vuodet ratkaisevat, mitä tästä tulee. Jos lätkästä ei tule mitään, on meillä kuitenkin ammatit, Inhala sanoo.

– En ole hirveästi miettinyt, mitä tämän jälkeen, ammattikorkeakouluun vai yritystä perustamaan, Asp jatkaa.

Koronapandemia on vaikuttanut myös pelaamiseen.

– Viime kausi oli katkonainen eikä pelejä ollut joulun jälkeen lainkaan. Pelasimme viimeksi marraskuussa 2020, Asp kertoo.

– Mieltä vie alas päin, ettei osaamistaan ole päässyt näyttämään peleissä, Inhala jatkaa.

Omnia on ollut Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian eli Urhean jäsen vuodesta 2012 saakka.

Oppivelvollisuusiän nostamista nuoret pitävät hyvänä, koska se takaa ilmaiset opiskeluvälineet kaikille.

– Aika erinomainen juttu. Kirjat ovat kalliita eikä kaikilla olisi varaa ostaa niitä. Nyt kaikki saavat täällä myös tietokoneen eli sitäkään ei tarvitse ostaa itse, Asp sanoo.