Espoon uudet siirtolapuutarhamökit menivät kuin kuumille kiville – tulevaisuudessa mökkejä saattaa tulla kahdelle alueelle, mutta hankkeet eivät ole edenneet

Siirtolapuutarhat: 140:n jono Leppävaaraan, Niipperin jatko takkuillut.

Siirtolapuutarhakylä Garden Village tuo Leppävaaraan 54 mökkiä. Mökit ovat rakenteilla ja valmista pitäisi olla vuodenvaihteen tienoilla. Havainnekuva. Arkkitehtisuunnittelu Niskanen Oy
Katja Riihola

Katja Riihola

Espoo saa vuodenvaihteessa 54 uutta kaupunkimökkiläistä, kun Leppävaaraan rakenteilla oleva siirtolapuutarhakylä Garden Village valmistuu.

Hankkeen puutarhamestari Aleksi Savela kertoo, että kiinnostus Leppävaaran mökkejä kohtaan räjähti toisella yrittämällä alkuvuodesta ja että mökkijonossa on 140 ihmistä.

Kaupat on kuitenkin sinetöity jo lähes kaikista mökeistä. Enää kolmen mökin kauppakirjat ovat allekirjoittamatta.

– Jos tämä hanke menee kivasti, niin kuin nyt näyttää, niin tahtotila on tehdä vastaava paikka jonnekin päin Uuttamaata, Savela sanoo.

– Sopivia alueita ei kuitenkaan hirveästi ole. On paljolti paikkariippuvainen, mihin näitä kannattaa ostajan kannalta tehdä.

Rakentaminen Leppävaarassa on alkanut. Pystyssä on kuutisen mökkiä.

Nämä tuovat urbaanin vaihtoehdon perinteiselle mökille.

Mökkikylä rakennetaan Espoon kaupungin vuokramaalle. Vuokraa maksetaan hoitovastikkeessa, joka on reilut sata euroa kuussa.

Hankkeen taustalla on Kartanon Puutarhayhteisö Oy.

Garden Villagen mökkiläisten käyttöön tulee osuus erillisestä viljelypalstasta, maakellarista ja kasvihuoneesta. Havainnekuva. Arkkitehtisuunnittelu Niskanen Oy

Leppävaaran mökkikylän valmistuttua uusia siirtolapuutarhamökkejä saatetaan saada kaupungin maille Pohjois-Espoon Niipperiin.

Niipperinpellon siirtolapuutarhakylän 31 mökkiä valmistuivat vuonna 2013, mutta alueen vuokranneet toimijat eivät ole saaneet laajennushanketta lentoon.

Ensimmäiset mökit rakennuttanut GB Group meni konkurssiin eikä konkurssipesän ostanut nykyinen vuokralainen onnistunut ajamaan hanketta eteen päin.

Kaupunki on päättämässä maanvuokraussopimuksen Kiinteistö Oy Niipperin Puutarhakylä 2:n kanssa ja vuokraamassa aiempaa huomattavasti pienemmän alueen siirtolapuutarhahankkeen toteuttamiseksi Smart HUS OU:lle.

– Vuokralaistaho muuttuu, mutta taustalla ovat samat henkilöt. Heidän tavoitteenaan on nyt saada Niipperin toinen vaihe rakennettua pala palalta, kertoo maankäyttöinsinööri Katja Hakala Espoon tonttiyksiköstä.

Aiempi maanvuokraussopimus tehtiin vuonna 2017. Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto käsitteli maanvuokrausasiaa kokouksessaan 9. elokuuta.

– Niipperissä olisi reilusti tilaa. Alueesta on nyt rakentunut arviolta yksi viidesosa, Hakala sanoo.

Siirtolapuutarhakylä Garden Villageen rakennetaan kolmenkokoisia mökkejä parvella. Mökkien koko on hieman alle tai yli 15 neliötä. Havainnekuva. Arkkitehtisuunnittelu Niskanen Oy

Lisäksi siirtolapuutarhaa on kaavailtu kaupungin maille Pakankylän kartanon kylkeen. Kaavoitusprosessi on kesken eikä sitä ole viime aikoina edistetty aktiivisesti, kertoo maisema-arkkitehti Anja Karhula Espoon kaupungilta.

Karhula on tehnyt 2018 kaupungille siirtolapuutarhaselvityksen, jossa kartoitettiin mahdollisia siirtolapuutarhojen paikkoja ja mietittiin kaupungin intressiä siirtolapuutarhojen suhteen.

– Suhtaudumme positiivisesti. Emme kuitenkaan ryhdy näitä perustamaan, vaan toimimme mahdollistajana. Olemme tutkineet mahdollisia alueita, mutta niitä ei ole nyt edistetty. Etenemme hitaasti, Karhula summaa.

– Käsitykseni mukaan näihin ei ole tullut hakemuksiakaan. On osoittautunut haastavaksi saada kiinnostus konkretisoitumaan.

Espoon ensimmäinen siirtolapuutarha-alue valmistui Puolarmaariin pääosin 1990-luvun alkupuolella. Alueella on 145 mökkiä.

Lisäksi Leppävaaran Säterinniityssä on yksityiselle maalle tehty siirtolapuutarha.

Siirtolapuutarha-alue Garden Villagea rakennetaan parhaillaan Leppävaaraan. Havainnekuva. Arkkitehtisuunnittelu Niskanen Oy

Siirtolapuutarhat

”Kysyntä ja draivi puuttunut”

Espoon maaomaisuuden koko rajoittaa osaltaan siirtolapuutarhakäyttöön irrotettavien alueiden määrää, kertoo maankäyttöinsinööri Katja Hakala tonttiyksiköstä.

– Reservissä olevia yleiskaavan mukaisia siirtolapuutarha-alueita ei juurikaan ole. Niipperi on ainut, hän sanoo.

– Toisaalta näihin ei ole ollut hirveästi kysyntää eikä draivia. Niipperissä on ollut haasteita ja Leppävaarankin hankkeen käynnistyminen kesti melko pitkään. Jatkoimme pariin kertaan vuokrauspäätöstä.

Hakala uskoo, että Leppävaaran hankkeen valtti on alueen sijainti lähellä hyviä liikenneyhteyksiä ja palveluja.

– Mahdollisuudet vastaaviin ovat vähissä. Täytyy mennä väljemmille vesille.

– Ehkä korona-aikakin antoi lisäbuustia. Nämä tuovat tietyllä tavalla urbaanin vaihtoehdon perinteiselle mökille, Hakala pohtii.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut