Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Adoptio Afganistanista ei ole nyt tapa auttaa –  "Ensisijaista on kaikin keinoin ehkäistä lasten joutumista eroon vanhemmistaan"

Valviran yhteydessä toimiva adoptiolautakunta on saanut tiedusteluja, voisiko adoptio olla Afganistanissa yksi auttamisen väylä.

– Kansainvälistä adoptiota tulisi välttää katastrofi- ja poikkeusoloissa, jolloin on erityisen korkea riski, että lapsia joutuu eri syistä eroon vanhemmistaan. Lisäksi on hyvä muistaa että kansainvälinen adoptio on viimesijainen vaihtoehto lapselle vakaissakin olosuhteissa, toteaa tiedotteessa adoptiolautakunnan puheenjohtaja Irene Pärssinen-Hentula.

Lautakunnan kanta on, että nykytilanteessa Afganistanissa ei ole adoptioon tarvittavia lainsäädäntö- ja viranomaisrakenteita. Tämän vuoksi lapsen oikeuksien turvaaminen ei ole mahdollista.

– Tällä hetkellä ensisijaista on kaikin keinoin ehkäistä ennalta lasten joutumista eroon vanhemmistaan sekä tehtävä perheenyhdistämistyötä Afganistanissa heti, kun se on mahdollista.

Pärssinen-Hentula sanoo lisäksi, että jos Suomessa asuvan perheen toiveena on adoptoida lapsi, prosessi etenee kotimaan adoption tai suomalaisten adoptiojärjestöjen tarjoamien vakiintuneiden yhteistyömaiden kautta.

Adoptiojärjestöjä Suomessa ovat Pelastakaa Lapset ry ja Interpedia ry.

Adoptiolautakunnan näkemyksen mukaan suomalaisten luonnollinen halu auttaa olisi tärkeää kanavoida avustusjärjestöjen humanitäärisen avun kautta.