Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvat: Sarjasahaajat tuhoavat puita Kivenlahdessa ja Saunalahdessa – kuusi koivua katkottiin ja kolmeatoista vanhaa tervaleppää vioitettiin – "On selkeästi haettu merinäköalaa"

Kuusi koivua on sahattu keskeltä poikki Saunalahdessa ilmeisesti viikonlopun aikana. Viime marraskuussa Salakuljettajantielle istutettujen puiden latvapuolikkaat riippuvat nyt asvaltilla kävelytiellä.

Vanhoja tervaleppiä viilleltiin puolestaan Kivenlahdessa Rantaraitin varrella parisen viikkoa sitten. Vioitetut puut sijaitsevat Tyrskyrannan eteläosassa Amfitalojen ja meren välissä.

– Neljäätoista puuta on viillelty. Valtaosa on tervaleppiä, ja yksi mänty, kertoo tuhoja Kivenlahdessa paikan päällä tarkastelemassa käynyt Espoon luonnonhoitoyksikön päällikkö Kati Tuura.

– Eteläosan kaikki puut on viillelty, pohjoisosassa näin ei ole tehty. On selkeästi havaittavissa, että puut on aiottu tappaa merinäköalan parantamiseksi. Amfitalojen kulmilta on haettu merinäköalaa, Tuura arvioi.

Puut sijaitsevat kaupungin mailla ja kyseessä on arvokas luonnonympäristö, Tuura kertoo.

Kaupunki on tehnyt asiassa rikosilmoituksen.

– Jos nämä kuolisivat, maisemahaitta olisi merkittävä. Joutuisimme laittamaan paikan uusiksi ja se tulisi kalliiksi. Jos tekijä saataisiin kiinni, korvaukset tulisivat hänen maksettavakseen.

Kivenlahden tapaus on sikäli poikkeuksellinen, että tuhoamisyrityksen kohteeksi on joutunut niin monta puuta, Tuura kertoo.

– On yleisempää, että yksittäisiä puita katoaa mystisesti. Näitä tapahtuu aika ajoin esimerkiksi Rantaraitin varrella. Luonnonvaraisia puita on tänä kesänä vahingoitettu myös Nuottaniemessä ja Haukilahdessa Mellstenin rannan läheisyydessä.

Kaupungilla on kaava, jonka perusteella tuhotun puun hinta lasketaan. Mitä harvinaisemmasta ja kookkaammasta puusta on kyse, sitä isommaksi sen hinta nousee.

Tuura kehottaa ottamaan yhteyttä poliisiin, jos sattuu paikalle jonkun turmellessa puita. Vioitetuista puista voi ilmoittaa kaupunkitekniikan asiakaspalveluun.

Nuoret istutetut puut ovat joutuneet Espoossa ilkivallan kohteeksi myös aiemmin. Vihertyöpäällikkö Merja Myyry kertoo, että viime vuoden aikana puita sahattiin pariin otteeseen Vanttilassa.

Myyryn mukaan tapauksia yhdistää se, että nuoria puita sahataan metrin puolentoista korkeudelta. Puut eivät myöskään ole sijainneet kenenkään näköalan edessä.

– Teoille ei näy olevan mitään motiivia, vaikka näköalamotiivi ei toki tee teoista yhtään sen puolustettavimpia, Myyry sanoo.

– Todennäköisesti tekijä ei ymmärrä puiden arvoa millään mittarilla, ei rahassa, ilmastonmuutoksen torjunnassa, monimuotoisuuden ylläpitäjinä, ympäristön viihtyisyyden lisääjinä eikä sitä, että puut ovat eläviä olentoja.