Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköyhtiön johtaja: Kuluttajien sähkölasku kallistumassa selvästi ensi talvena – sopimusmuoto määrittää, kuinka pian

Pörssisähkön hinta on ollut voimakkaassa nousussa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa koko vuoden. Hintaero on valtava vertaillessa vuoteen 2020, jolloin hinnat olivat poikkeuksellisen alhaalla, arvioi energialiiketoiminnan johtaja Olli Laitinen Kymenlaakson Sähkön tiedotteessa.

Hän kertoo sääolosuhteiden eron olevan suurin yksittäinen tekijä hintamuutoksen taustalla. Vuosi 2020 oli talvi, jota ei koskaan tullut. Sateinen ja tuulinen sää lisäsi vesi- ja tuulivoiman tuotantoa.

– Keskimääräistä selvästi korkeampi lämpötila taas vähensi sähkön kulutusta. Sähköstä oli poikkeuksellisen suurta ylitarjontaa, mikä piti sähkön pörssihinnan alhaisena loppuvuoden.

Vasta vuoden 2021 tammikuussa pakkaset muuttivat tilanteen. Sähkön kulutus kasvoi ja vesivarastot hupenivat. Kuiva sää jatkui kevään ja kesän.

– Samalla polttoaineiden ja päästöoikeuden hinnat ovat nousseet ennätystasoille talouskasvun ja poliittisten päätösten ajamina. Vuonna 2021 sähkön hinta on noussut voimakkaasti. Heinäkuussa pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta oli noin 10 senttiä kilovattitunnilta, eli lähes neljä kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin, Laitinen kertoo.

Loppuvuodelle ja tulevalle talvelle ennustetaan korkeita sähkön hintoja. Hintojen lasku vaatisi Laitisen tiedotteessa kertoman mukaan pitkää lämmintä, sateista ja tuulista jaksoa.

Pidemmän aikavälin hintatasoon vaikuttaa etenkin päästöoikeuden hintataso, sähkömarkkinoiden integroituminen manner-Eurooppaan ja sähkön kulutuksen ja tuotannon kasvu.

– Markkinahintojen nousu vaikuttaa myös sähkön kuluttajahintaan. Sopimusmuoto määrittää, kuinka nopeasti pörssisähkön hinnan nousu näkyy omassa sähkön hinnassa, energialiiketoiminnan johtaja summaa.