Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten kävikään hinnoille? Nuohous vapautettiin kilpailulle, ja tulisijat näkevät ammattimiestä aiempaa harvemmin

Nuohouspalvelut uudistuivat vuoden 2019 alussa, kun piirinuohousjärjestelmä ja siihen liittynyt hintasääntely loppuivat.

Nuohousyrittäjät voivat nykyään tarjota palvelujaan ilman maantieteellisiä rajoituksia tai hintasääntelyä. Rakennuksen omistaja tai haltija on voinut lähes kolme vuoden ajan tilata nuohouspalvelun haluamaltaan yrittäjältä.

Uudistus ei nostanut nuohouksen hintoja merkittävästi, mutta nuohousvälit ovat pidentyneet hieman. Piirinuohouksen päättymisen jälkeen alalle on tullut uusia yrityksiä. Monesti uusi yrittäjä on toiminut aiemmin nuohousyrityksen työntekijänä. Nuohousyritysten välinen kilpailu on lisääntynyt eniten tiheästi asutuilla alueilla

Tiedot käyvät ilmi sisäministeriön Itä-Suomen yliopistolta tilaamasta selvityksestä.

Tulisijoihin ja savuhormeihin liittyvien tulipalojen lukumäärät ovat pysyneet kuitenkin aikaisemmalla tasolla.

Selvityksen mukaan etenkin nuohoojat kokevat, etteivät kiinteistöjen omistajat ole sisäistäneet omaa vastuutaan tilata nuohooja nuohoamaan tulisijat ja savuhormit säännöllisesti. Pelastuslaitokset pitivät uudistusta pääsääntöisesti onnistuneena.

Asumiseen käytetyissä rakennuksissa on säädetty vähimmäisnuohousväleistä niin, että vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa nuohous tulee tehdä vähintään kerran vuodessa. Vapaa-ajan rakennuksissa kuten kesämökeillä nuohous on tehtävä vähintään kolmen vuoden välein.

Lue myös: Hätäily talon lämmittämisessä voi aiheuttaa vaaran – pahimmillaan savu uhkaa henkeä