Konkaripoliisin vinkki: Pyllytuntuma paljastaa laittomuudet

Mopot: Kokenut poliisi kertoo, miten viritetyn mopon voi tunnistaa.

Poliisi vetoaa vanhempiin, jotta nämä olisivat paremmin perillä nuorten iltaöisestä liikkumisesta ja mopojen laillisuudesta.

Mutta mistä mopoikäisen nuoren huoltaja voi tietää tai edes yrittää päätellä, onko mopo laillinen vai viritetty kulkemaan sallittua nopeutta nopeammin?

Liikennevalvontaa moottoripyörällä pitkään tehnyt vanhempi konstaapeli Jari Paasu Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että harjaantunut silmä voi erottaa jo mopon pakoputkien ulkonäöstä, onko kulkupeliä viritetty.

Yksi mahdollinen merkki virittämisestä on se, että mopon alkuperäinen pakoputki on vaihdettu toiseen.

Muutosten havaitseminen ei ole kuitenkaan helppoa varsinkaan asiaan vihkiytymättömälle, Paasu myöntää.

– Ylipäänsä olisi hyvä, jos vanhempi olisi kiinnostunut nuoren moposta, kokeilisi itse miltä se tuntuu ajettaessa pyllyn alla ja miten se kulkee. Silloin myös viritetty mopo on helpompi tunnistaa, Paasu sanoo Keski-Uusimaalle.

Käyntiääni voi myös paljastaa mopon virittämisen. Paasun mukaan viritetyn mopon sointi on metallisempi, terävämpi ja ärhäkämpi kuin laillisen menopelin.

Ehkä selkein tapa todeta virittäminen on kuitenkin mopon kulkunopeus. Mopon suurin sallittu rakenteellinen nopeus Suomessa ja muissa EU-maissa on 45 kilometriä tunnissa. Viritetyt mopot kulkevat nopeammin, pahimmillaan jopa yli 100 kilometriä tunnissa.

Mopojen virittäminen on Jari Paasun mukaan todella yleistä. Osaavissa käsissä mopon moottoriin saa lisää tehoa 1–2 tunnin työllä.

– Jos lasketaan tyttöjen skootterit pois, liikenteessä tuntuu olevan enemmistö niitä mopoja, joille on tehty jotakin. Virittäminen ei ole ainakaan vähentynyt: nykyisin kuka tahansa voi löytää netin kautta ohjeita ja varaosia moponsa virittämiseen, Paasu kommentoi Keski-Uusimaalle.

Poliisilla ei ole resursseja puuttua kaikkiin liikenteessä havaitsemiinsa viritettyihin mopoihin. Jari Paasun mukaan valvonnassa keskitytäänkin törkeimpien tapausten kitkemiseen.

– Yleisin syy valvonnan kohteeksi päätymiseen on yleisesti ajotapa ja käytetty mahdollinen ylinopeus, joka paljastaa mopon olevan viritetty.

– Viritettyjen mopojen käyttö esimerkiksi kevyen liikenteen väylillä aiheuttaa vaaraa, koska kuljettajilla on melko yleisesti tapana ulosmitata ajoneuvonsa kiihtyvyys ja kulkunopeus paikasta riippumatta, Paasu huomauttaa.

Kun poliisi yhyttää viritetyllä mopolla ajavan nuoren, se voi poistaa moposta rekisterikilvet, antaa sakon tai määrätä kuljettajan ajokieltoon, jonka vähimmäispituus on yhden kuukauden.

Viritetyllä mopolla ajava on vaaraksi ennen kaikkea itselleen. Nopeuksien kasvaessa myös jarrutusmatkat pitenevät ja riskit vakaviin onnettomuuksiin lisääntyvät.

– Joskus tapaa sellaista asennetta, etteivät vanhemmat välitä. Sellainen kieltämättä ihmetyttää, että annetaan nuoren lähteä liikenteeseen ajoneuvolla jonka vanhempi tietää olevan laiton ja jopa vaarallinen, Jari Paasu miettii.

Tämän jutun julkaisi ensin Keski-Uusimaa.

Mikä mopo?

Iskutilavuus enitaan 49 kuutiota

Mopolla tarkoitetaan kaksi- tai kolmepyöräistä ajoneuvoa, jonka moottorin iskutilavuus on enintään 49 cm³.

Mopo oli alun perin Helkaman mopedimallin nimi vuonna 1955. Nimi tuli sanoista moottoripolkupyörä, ja siitä tuli pian yleisnimi kaikille mopedeille.

Vuoden 2020 lopussa Suomessa oli rekisterissä 351 109 mopoa. Määrä on kasvussa.

Suhteessa väestöön mopoja on eniten Kymenmaalla ja Pohjanmaalla, ja selvästi vähiten Uudellamaalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut