2020-luku on Espoolle hyvä, vaikka valtio vie jo 900 miljoonaa euroa verotuloja vuodessa, sanoo Jukka Mäkelä – "Espoon kasvu on äärirajoilla"

Espoo: Jukka Mäkelä uskoo talouden kasvuun, mutta myös kaupunkilaisten arki on saatava sujumaan.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo odottavansa innolla uuden valtuuston aloittamista. Luottamushenkilöissä on erittäin paljon osaamista ja kyvykkyyttä kaikissa puolueryhmissä, hän sanoo. Espoon kaupunki

Mikko Välimaa

Tänään lauantaina vietettävä Espoo-päivä on kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän mielestä loistava esimerkki espoolaisten aktiivisuudesta ja siitä, millainen suhde asukkailla ja kaupungilla parhaimmillaan on.

– Espoo-päivässä toteutuu se, johon kaupunki haluaa kannustaa. Asukkaat yritykset ja yhteisöt järjestävät itse tapahtumia kaupungin luodessa sille edellytykset, Mäkelä sanoo.

Näin korona-aikaan päivä on tavallistakin tärkeämpi. Pandemia on koetellut espoolaisten sitkeyttä ja kaupungin palveluita. Nyt rokotusten edetessä on varovaista toivoa, että siitä saadaan ote, ja taudin kanssa opitaan elämään.

– Ensi vuonna, kun Espoo täyttää kaupunkina 50 vuotta, haluamme aktivoida tapahtumajärjestäjiä ja kaupunkilaisia entistä enemmän liikkumisen ja kulttuurin pariin, Mäkelä sanoo ja suuntaa kannustuksensa asukkaille ja kaupungin sidosryhmille.

Mäkelä on luotsannut Espoota 10 vuotta. Alku ei ollut helppo.

– Kun aloitin finanssikriisi oli puhjennut. Myös Nokian päätös luopua matkapuhelimistaan, oli tulossa, ja Espoo kärsi siitä pahiten Suomessa, Mäkelä muistelee.

Jos finanssikriisin jälkeinen vuosikymmen oli hyvä Vantaalle, niin 2020-luku on sitä Espoolle.

Tällä hetkellä Mäkelä on varsin optimistinen tulevaisuuden suhteen. Hän uskoo, että Espoon vahvuudet – koulutettu ja aktiivinen väestö sekä menestyvät yritykset – tekevät kaupungista 2020-luvun menestyjän.

Tietotyöläisten lisäksi tarvetta on palvelualojen taitajille niin yksityisellä kuin julkisella puolella.

– Espoossa on nyt enemmän työllisiä kuin koskaan. Vaikka Nokia on yhä tärkeä, on talouden pohja laajempi. Lähes puolet Helsingin pörssin arvosta tulee Espoossa sijaitsevilta yrityksiltä ja lisäksi on voimakas startupien joukko.

Vakautta tuovat lisäksi VTT ja Aalto-yliopisto, joka on päässyt Otaniemessä kukoistukseen.

– Kriisin jälkeen syntyy aina uutta, ja työpaikkoja tulee uusiin yrityksiin. Jos finanssikriisin jälkeinen vuosikymmen oli hyvä Vantaalle, niin 2020-luku on sitä Espoolle.

Kun pohja on kova, ovat tavoitteetkin korkealla: Espoo aikoo esimerkiksi olla hiilineutraali 2030 mennessä, kun Helsingissä tavoite on 2035. Mäkelän mukaan tavoite on saavutettavissa, ja siinä auttavat etenkin uudet teknologiat ja espoolaisten toimijoiden ja yritysten osaaminen.

– Sille on kysyntää myös maailmalla koronan jälkeisessä kasvussa.

Toisaalta Mäkelä on kasvun suhteen realisti. Hän on useaan otteeseen todennut, että liian nopea asukasluvun kasvu tuo ongelmia.

– Suurimmat virheet tehdään aina aikana, jolloin kasvu on liian nopeaa. Kasvun on oltava taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurillisesti kestävää, Mäkelä tiivistää.

Mäkelä on ennen haastattelua lukenut Länsiväylän jutun (LV 21.–22.8.), jossa matinkyläläinen eläkeläinen kertoi vaikeuksista saada hoitoa kaupungin peruspalveluissa. Nainen kertoi maksaneensa 3 000 euroa yksityisistä terveyspalveluista.

– Tämä on sellainen asia, jota ei pitäisi tapahtua. Meidän pitää saada koronan jälkeen arki sujumaan, Mäkelä sanoo.

Espoon on Mäkelän mukaan vaikea yksin säädellä kasvua, sillä se perustuu kaupungistumiseen. Kasvutavoitteet tulevat maan hallitukselta ja maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksista.

– MAL-sopimuksissa kasvutavoitteita pitää tarkastella uudelleen. Espoossa kasvu on nyt äärirajoilla.

Valtio myös vie Espoon verorahoista kasvavan osa.

– Pelkästään kunnallis- ja valtion tuloveron tuotosta espoolaiset veronmaksajat rahoittavat muiden suomalaisten kuntapalveluja vuosittain 900 miljoonaa euroa. Valtio nojaa tässä liikaa Espooseen, Mäkelä sanoo.

Kyselytutkimukset

Asukastyytyväisyys hyvä

Pääsääntöisesti espoolaiset ovat kyselyiden mukaan tyytyväisiä kaupungin palveluihin. Tyytyväisyyttä on kaikissa keskuksissa Matinkylässä, Leppävaarassa ja Tapiolassa.

Vaikka Espoo nyt kaupungistuu, kielivät kyselyt siitä, ettei pientaloalueita pidä unohtaa. Luonto on asukkaille tärkeää.

– Espoossa on huolehdittava siitä, että meiltä löytyy sekä kaupunkikeskuksia että pientaloalueita, joissa luonto on lähellä. Asukkaiden pitää voida valita, miten he haluavat asua. Kyllä Espoosta edelleen valtavan paljon luontoa löytyy, sanoo Jukka Mäkelä, jonka kesämökkikin sijaitsee kotikaupungissa.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut