Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hypo: Asuntojen hinnat nousevat nyt nopeinta vauhtia yli 10 vuoteen – ”Ostajat maksavat enemmän kuin myyjä pyytää tai tekevät tarjouksia ilman, että käyvät katsomassa asuntoa tai taloa”

Asuntokauppa käy nyt kierroksilla. Hypon asuntomarkkinakatsauksen mukaan markkinat hehkuvat punaisena, korot pysyvät pohjilla, palkat paranevat ja asumiseen kulutetaan aiempaa enemmän euroja.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan asuntojen hinnat nousevat nyt nopeinta vauhtia yli 10 vuoteen. Hypon arvion mukaan tänä vuonna hinnat nousevat koko maassa 3 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla jopa 5,5 prosenttia.

– Ostajat maksavat haluamistaan asunnoista enemmän kuin myyjä pyytää tai he tekevät tarjouksia ilman, että käyvät katsomassa asuntoa tai taloa. Asuntorahoittajan ehdoton suositus on käydä katsomassa kohde rauhassa sekä tutustua tarkasti taloyhtiön papereihin ja osakasrakenteeseenvaa, muistuttaa Brotherus tiedotteessa.

Erikoisiin piirteisiin asuntomarkkinoilla kuuluvat kirjeet, joita Hypon tiedotteessa nimitetään rakkauskirjeiksi. Nyt niitä on vuokramarkkinoiden lisäksi myös omistusasuntokaupan vilkkaimmilla alueilla.

Välittäjät kehottavat ostajaehdokkaita kertomaan myyjille, miksi juuri he olisivat hyviä omistamaan tietyn asunnon tai kuinka pitkään he ovat tietyltä alueelta etsineet itselleen sopivaa asuntoa.

– On sattunut niin, että miellyttävän tarinan kertonut ostaja on saanut asunnon, vaikka joku toinen olisi tarjonnut jopa enemmän euroja, Brotherus tietää.

Uudistettu Hypon asuntoindeksi ennustaa hintoja nyt pääkaupunkiseudulla ja Tampereella puolen vuoden päähän, ja Turussa ennustevaikutus on vuoden mittainen.

– Joulu–tammikuun ja heinäkuun hetkelliset hiljenemiset asuntokaupassa eivät näy enää niin vahvasti kuin aiemmin, Hypon nuorempi ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Vuokramarkkinoilla nähdään entistä kovempaa kilpailua. Lyhytaikainen Airbnb-vuokratoiminta toipuu vielä koronasta ja kasvukaupunkeihin valmistuu paljon uusia pieniä asuntoja.

Hypon tiedotteen mukaan vuokrat ovat oikeastaan jääneet jälkeen hintakehityksestä vielä jonkin verran tilastoja enemmän. Virallisista tilastoista puuttuvat yksityisten vuokranantajien ei-asumistuella maksettavat vuokrat. Ne ovat nykyoloissa kaikkein kovimman hintakilpailun kohteena.

Maksukykyisiä vuokralaisia vaativat piensijoittajat eivät pysty omalla osuudellaan määrittämään markkinoita. He kisaavat vuokralaisista nyt omistusasumisen kanssa.