Mene nyt – viimeiset Avoimet ovet Mäkkylän taidetalossa Espoo-päivänä, taiteilijat etsivät uutta tilaa

Espoo Art on toiminut Mäkkylässä pitkään. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoo Art järjestää Espoo-päivänä, lauantaina 28. elokuuta kello 11– 17 Avoimet ovet Mäkkylän taiteilijatalossa Mäkkylänkuja 3:ssa. Nämä avoimet ovet jäävät Mäkkylässä viimeisiksi, sillä Espoon kaupunki on irtisanonut Espoo Artin vuokrasopimuksen.

Osa taiteilijoista avaa Espoo-päivänä työhuoneensa ovet vierailijoille, ja taitelijoiden taidenäyttely levittäytyy kirjastoon, aulaan ja käytäville.

Päivän aikana on runsaasti ohjelmaa. Kello 11 alkaen voi kokeilla gellilaatta-grafiikan tekemistä ja kello 11.30 alkaa lasten ja nuorten maalaustapahtuma. Taiji-ryhmä esiintyy ja tarjolla on myös taijin opetustuokioita ulkona tai sisällä.

Tilanne on Taideyhdistys Espoo Artin ja taiteilijatalossa työskentelevien taiteilijoiden osalta haastava, koska heillä on nyt viisi kuukautta aikaa löytää uudet tilat ja muuttaa.

Espoo Art kokoaa yhteen monipuolisesti kuvataiteen harrastajia ja alan ammattilaisia. Yhdistykseen kuuluu öljy-, akryyli- ja akvarellimaalareita, graafikoita, valokuvaajia ja kuvanveistäjistä. Espoo Art on toiminut vanhassa koulussa vuodesta 2007 lähtien.

– Olemme toki olleet tietoisia, että koko Mäkkylän tämä alue on uuden aluesuunnittelun piirissä ja kaikki entiset rakennukset aiotaan purkaa. Olemme useasti kyselleet purkuaikataulua, mutta vastaus on ollut "ei vielä tiedossa", yhdistyksen puheenjohtaja Maritta Laitinen kertoo.

Espoo Art on keskustellut tulevaisuudesta muun muassa Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitoksen kanssa.

Taideyhdistys pääsi katsastamaan Aurorakodin tilat, joille etsitään uusia käyttömuotoja.

– Totesimme jo silloin, että tilat olisivat varsin toimivat. Olimme mukana keväällä Teams-tapahtumassa, jossa kartoitettiin Träskändan alueen jatkoa ja siinä oli osana myös Aurorakodin tilanne. Sen jälkeen ovat asiat vain siirtyneet, Laitinen huokaa.

Taideyhdistys Espoo Artin hallitus ja taiteilijat ovat tyrmistyneitä siitä, että he ovat Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden kautta saaneet kutsun saapua henkilökohtaisesti noutamaan irtisanomisilmoitukset. Asiasta ei informoitu hyvissä ajoin etukäteen, vaikka taiteilijat olivat sitä toivoneet.

Mäkkylän taidetalossa työskentelee 25 Espoo Artin taiteilijaa. Osalla on oma työhuone ja osa jakaa ison luokkahuoneen osiksi.

– Mäkkylään on jonotettu. Työhuoneestaan luopuneen tilalle on heti löytynyt uusi vuokralainen. Tulijoita olisi nytkin 10–15, Laitinen sanoo.

Aurorakodin tilat (entinen vanhusten hoitokoti) sopisivat Laitisen mukaan hyvin taiteilijoiden käyttöön sellaisinaan.

– Aurokodin tiloihin mahtuisi paljon enemmän taiteilijoita kuin Mäkkylään, sillä huoneita on noin 70, Maritta Laitinen huomauttaa.

Aurokotiin saisi oman keramiikkapajan ja isot aulatilat soveltuisivat näyttelyiden ja kurssien järjestämiseen.

– Myös Repin-instituutti voisi saada sieltä pääkaupunkiseudulle oman toimipisteen, Laitinen miettii.

Tähän asti Kotkassa toimivan Repin-instituutin kursseja on järjestetty Mäkkylässä.

Ennen lähtöä Mäkkylästä Espoo Art aikoo vielä järjestää kirpputorin Mäkkylän taiteilijatalossa ja pihamaalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut