Pia Kauma moitti vihreiden ja perussuomalaisten maahanmuuttokantoja – Nyt puhuvat vihreät ja perussuomalaiset: "Ei ole onnistunut missään länsimaassa"

Maahanmuutto: Perussuomalaiset ottaisivat Suomeen vain ammattilaisia, vihreät ja demarit satsaisivat tulijoiden kotouttamiseen.

Kansanedustaja ja kokoomuksen maahanmuuttonäkemyksiä muotoillut kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Pia Kauma vaati ( LV 21. 22.8. 2021) maahanmuutosta rehellistä keskustelua. Hän nosti esiin muun muassa vieraskielisten aiheuttamat kustannukset ja maksettujen verotulojen määrän.

Perussuomalaisten mielestä lähes kaikelle maahanmuutolle pitää laittaa stoppi.

– Ei voi ikuisesti sanoa, että satsataan kotouttamiseen. Se ei ole onnistunut missään länsimaassa. Maahanmuutosta on tehty tabu, jossa ei saa nähdä mitään pahaa, valtuuston tuleva kolmas varapuheenjohtaja ja Suomen Perusta -ajatuspajan toiminnanjohtaja Simo Grönroos harmittelee.

Espoossa pitäisi Grönroosin mukaan pyrkiä kaikin tavoin vähentämään vieraskielisen väestön kasvua. Suuret linjat vedetään kuitenkin valtion tasolla.

– Ihmisiä pitää auttaa tehokkaasti lähellä kriisialueita. Esimerkiksi Tanska haluaa lopettaa humanitaarisen maahanmuuton ja viedä avun paikanpäälle.

Perussuomalaiset lopettaisivat myös halpatyövoiman vapaan muuttamisen.

Maahanmuutosta on tehty tabu.

– Myös se on haitallista, koska maailmalla on ihmisiä, jotka ovat valmiita tulemaan töihin tosi pienellä palkalla ja sitten he jäävät tänne yhteiskunnan tuettaviksi. He polkevat palkkoja ja samalla suomalaiset jäävät ilman työtä.

Kunnallisella tasolla voidaan Grönroosin mukaan vaikuttaa vetovoimatekijöihin.

– Maahanmuuttajien oman kielen opiskelua ja kulttuuria ei tarvitse tukea. Maahanmuuttajia ei myöskään pidä suosia työpaikkoja täytettäessä ja opiskelijavalinnoissa.

Maahanmuuton ongelmat näkyvät perussuomalaisten mukaan lähes kaikkialla: Verotulot vähenevät, kun maahanmuuttajat eivät työllisty tai maksavat vain vähän veroja, etenkin nuorten katuväkivalta on lisääntynyt ja eräillä ryhmillä on monikymmenkertainen riski syyllistyä seksuaalirikoksiin.

Maahanmuutto on perussuomalaisten mielestä hyväksyttävää, jos tulija tulee työhön, jolla hän elättää itsensä ilman yhteiskunnan tukia.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu korostaa, että maahanmuuttajilla on monenlaisia taustoja. Osa heistä on tullut Aalto-yliopiston tai suuryritysten kautta, osa turvapaikanhakijoina tai pakolaisina.

– Maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä ratkotaan hyvin erilaisilla toimenpiteillä. Tärkeimmät lähtökohdat ovat työllistymisessä ja kielen oppimisessa, Hopsu sanoo.

Vihreille on tärkeää lisäksi se, että maahanmuuttajien ja myös paperittomien terveyspalvelut toimivat. Päiväkodeissa ja kouluissa puolestaan huolehditaan siitä, että lapset oppivat kielen.

Hopsun mukaan Suomessa on noin 150 000 ulkomaalaistaustaista työikäistä naista. Heistä 43 prosentilla on korkeakoulututkinto, mikä vastaa lähes suomalaissyntyisten naisten koulutustasoa. Naisten työllisyys on kuitenkin noin 20 prosenttia miehiä heikompaa.

– Maahanmuuttajanaiset ovat vähän hyödynnetty ryhmä. Heissä on paljon korkeakoulutettuja, mutta työllistyminen kestää joka toisella yli 15 vuotta.

– Kunta itse voi olla rekrytoinnissa suunnannäyttäjä. Maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä pitäisi olla samassa suhteessa kuin heitä on kaupungin asukkaista.

Hopsun mielestä mallia kotouttamiseen voisi ottaa esimerkiksi Närpiöstä. Siellä maahanmuuttajat saavat paikallisia tukiperheitä.

Hopsun mukaan maahanmuutto voi olla suuri haaste, jos kotouttamiseen ei panosteta ja siinä onnistuta. Onnistuessaan se on iso voimavara.

–Suomen väestö ikääntyy ja tänne tulijoiden pitää saada tehdä töitä. Hoitoalan lisäksi monilla muilla aloilla on jo työvoimapula.

– Maahanmuuttajien työllisyysasteen nosto ja parempi integraatio ovatkin hyvä tavoite alkavalle valtuustokaudelle. Esimerkiksi urheiluseurat ovat tehneet integraatiossa hyvää työtä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut