Espoolaisen omakotitalon vintiltä paljastui yllätys – tutkija kertoo, miten syntyy harvinainen kaksoisampiaispesä ja miksi ampiaiset ovat tarpeellisia

Luonto: Espoolaisen Sirkku Döllen vintillä on peräti seitsemän ampiaispesää.

Espoolaisen Sirkka Döllen ullakolla on seitsemän ampiaispesää. Lukijan kuva / Sirkku Dölle

Mikko Välimaa

Usein väitetään, että ampiaiset eivät rakenna pesiään toisten ampiaispesien läheisyyteen. Espoolaisen Sirkku Döllen kodin ullakolta löytyy kuitenkin seitsemän samaan valokuvaan mahtuvaa pesää.

Lisäksi suurimman pesän kylkeen on rakennettu pieni pesä, jolloin kokonaisuudesta muodostuu harvinainen "kaksoispesä".

Lystimäessä asuva Dölle kertoo, että hän on antanut ampiaisten pesiä ullakollaan 1970-luvulta lähtien. Vastaavaa pesäkokoelmaa hän ei ole aiemmin nähnyt.

Länsiväylä pyysi hyönteistutkimuksen ammattilaista, museomestari Juho Paukkusta luonnontieteellisestä museosta arvioimaan, mitä ullakolla on tapahtunut.

Paukkusen mukaan useat pesät kertovat siitä, että ampiaisia on pesinyt ullakolla useina vuosina. Kun yksi pesä on tyhjentynyt asukkaista syksyllä, on uusia rakennettu keväisin kuningatarampiaisen katsottua paikan sopivaksi.

Kaksoispesässä ei siis ole ollut kahta eri yhteiskuntaa samaan aikaan, vaan pienempi pesä on rakennettu isomman kylkeen myöhempänä ajankohtana.

Kukkakärpäset jäljittelevät ampiaisen ulkonäköä, mikä antaa niille suojaa saalistajalinnuilta.

Kaksoispesä on silti harvinainen.

– Ampiaiset eivät tapaa rakentaa pesiä vierekkäin, sillä yhteiskunnat karttavat toisiaan. Tähänhän perustuu valepesien tekeminen ampiaisten vähentämiseksi parvekkeilla ja terasseilla.

Ullakolla on vuosien aikana voinut olla enemmänkin pesiä kuin kuvassa näkyy.

– Kun ampiaiset syksyllä hylkäävät pesänsä, jäävät ne paikalleen, kunnes linnut tai jyrsijät hajottavat ne, sanoo Paukkunen.

Sirkka Döllen mukaan suurin ullakolla ollut pesä on ollut ihmisen pään kokoinen. Paukkunen sanoo, että suurimmat Suomesta löydetyt pesät ovat puoli metriä halkaisijaltaan.

– Tällaisessa pesässä voi olla 10 000 kennoa, eli periaatteessa jopa 10 000 ampiaista. Käytännössä niitä ei ole kuitenkaan koskaan niin paljon samaan aikaan. Taannoisessa suomalaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin pesää, jossa oli loppukesällä yli 5 000 ampiaista. Eteläisemmissä maissa pesät voivat olla monivuotisia ja kooltaan paljon suurempia.

Tämä kesä helteineen on ollut erittäin hyvää aikaa päiväperhosille. Ampiaisille sen sijaan kesä on ollut huono. Paukkusen mukaan kesä–heinäkuussa ampiaisia oli poikkeuksellisen vähän, mutta elokuussa niitä on näkynyt enemmän.

– Syynä saattoi olla kylmä kevät. Suurin syy on kuitenkin säännöllisesti toistuva vuosittainen vaihtelu. Ampiaisia on paljon parillisina vuosina ja vähän parittomina. Se johtuu loisista, jotka vähentävät ampiaisten määrää.

Ampiaisilla on luonnossa melko vähän vihollisia. Ihmiset tuhoavat niiden pesiä, minkä lisäksi niitä saalistaa mehiläishaukka. Muut linnut jättävät ampiaiset yleensä rauhaan pistoksen pelossa.

Paukkusen mukaan ampiaisilla on tärkeä tehtävänsä luonnossa. Ne säätelevät muiden hyönteisten määrää ja tekevät jonkin verran pölytystä.

– Ampiaiset pölyttävät karhunputkea ja muita kukkia, joista mesi on helposti saatavissa lyhyellä imukärsällä.

Ehkäpä mielenkiintoisin seikka on, että ampiaiset tarjoavat myös epäsuorasti suojaa kukkakärpäsille, jotka ovat erittäin tärkeitä pölyttäjiä.

– Kukkakärpäset jäljittelevät ampiaisen ulkonäköä, mikä antaa niille suojaa saalistajalinnuilta, Paukkunen sanoo.

Oikaisu 30.8. kello 15.57. Korjattu Sirkku Döllen nimi.

Useita lajeja

Piha-ampiainen tekee isot pesät

Suurimmat 0,5-metriset ampiaispesät Suomessa ovat yleisimmän ampiaislajimme, eli piha-ampiaisen, tekemiä.

Piha-ampiainen kuuluu Vespula-sukuun, johon kuuluvat myös saksanampiaiset ja puna-ampiaiset.

Pienempiä, noin 15-senttisiä pesiä tekevät Dolichovespula-sukuun kuuluvat räystäs-, metsä-, taiga- ja pensasampiaiset sekä norjanampiaiset, jotka ovat runsaita etenkin Lapissa.

Lisäksi Suomessa on Vespa-sukuun kuuluvia herhiläisiä, jotka luetaan ampiaisiin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut