Espoossa nähdään valokuvanäyttely, jollaista ei tiettävästi ole ennen järjestetty – Juha Kantakoski haluaa hälventää susivihaa ja muistelee hurjaa tapausta, josta ei saanut kuvaa: "Ajattelin, että nyt käy huonosti"

Villieläimet: Luontokuvaaja Juha Kantakosken mielestä susiviha on turhaa.

Luontokuvaaja Juha Kantakoski ei ymmärrä susivihaa. Hän on seurannut Kuhmossa rajaseudulla elävää susilaumaa pian 20 vuotta. Juha Kantakoski

Anneli Tuominen-Halomo

Luontokuvaaja Juha Kantakoski vastaa puhelimeen matkalla pääkaupunkiseudulta kohti Kainuuta. Hän on hiljattain muuttanut pysyvästi Espoosta Kuhmoon. Paikkakunta tuli tutuksi jo kauan sitten. Hän on kuvannut rajavyöhykkeellä elävää susilaumaa vuodesta 2004 lähtien.

Juha Kantakoski on pitkän linjan luontokuvaaja, joka otti ensimmäiset luontokuvat filmille.

– Kun aloin kuvata ammattimaisemmin, keskityin suurpetoihin, Kantakoski kertoo.

Villa Elfvikissä esillä oleva Suden jäljillä -valokuvanäyttely on vuosien työn tulos. Tiettävästi kukaan ei ole aiemmin tehnyt valokuvanäyttelyä pelkästään susista. Villa Elfvikin näyttelyssä susikuvia on 25.

Nyt Kantakoski aikoo pitää susien kuvaamisessa pienen tauon ja ottaa kohteeksi taas karhut.

– Työn alla on myös ilveksen kuvaaminen, mutta se on todella vaikea kuvattava.

 Tärkein sanomani on, että susi kuuluu Suomen luontoon.

Kuhmoon Kantakoski päätyi ensin karhujen takia. Myös selkeästi vaihtuvat vuodenajat tekivät paikasta houkuttelevan.

– Yritin eri puolilla Suomea päästä karhujen kintereille, mutta sitten Kuhmosta löytyi yhteistyökumppani, jonka avulla pääsin kuvaamaan niitä.

Kantakosken mukaan 1990-luvulla suden näki joskus sattumalta. Hyvällä onnella hän pääsi susilauman tuntumaan.

– Suomessa sisämaan puolella oli kaksi laumaa, joten siellä ei ollut uudelle laumalle tilaa. Uusia lauma asettui Kuhmossa Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeelle, ja se elää nytkin molemmin puolin rajaa. Todennäköisesti pesät ovat Venäjän puolella, Kantakoski kertoo.

Siihen aikaan kun Juha Kantakoski alkoi kuvata susia, niitä eli Suomessa noin 300. Salametsästyksen takia kanta romahti noin 120 yksilöön. Nyt kanta on elpynyt jälleen noin 300 yksilöön.

– Susi on tunteita herättävä eläin ja jokaisella on siitä mielipide. Yritän valokuvillani jakaa neutraalia tietoa susista, Juha Kantakoski sanoo.

– Tärkein sanomani on, että susi kuuluu Suomen luontoon. Meidän velvollisuus on suojella susia.

Kantakoski ei ymmärrä susivihaa. Jotkut olisivat jopa valmiita tappamaan sudet Suomesta sukupuuttoon. He vetoavat siihen, että susia elää kyllä muualla.

– Susi on Suomen väärinymmärretyin eläin. Ihmisiltä puuttuu oikeaa tietoa. Se, että susi syö riistaa, ei tee siitä hirveää petoa.

– Susi on tärkeä laji, koska se tasapainottaa luontoa. Nyt meillä on ylisuuret kauris- ja peurakannat.

Silloin tällöin susia nähdään myös lähellä asutusta.

– Nuori susi on samanlainen kuin nuori koira eli tavattoman utelias. Se kiinnostuu kaikesta mikä liikkuu ja sitä voi päästä lähelle. Se, että susi tulee pihalle, ei tarkoita sitä että se olisi kesy. Sudelle ihmisen pihapiiri on osa luontoa.

Vaikka takana on jo pitkä ura luontokuvaajana, sudet kiehtovat Kantakoskea edelleen.

– Luonnossa näkee tilanteita, joista ei sillä hetkellä saa kuvia. Kerran neljä sutta hyökkäsi karhuemon ja sen kolmen poikasen kimppuun. Ajattelin, että nyt käy huonosti. Seuraavana päivänä näin kaikki kolme pentua olivat selviytyneet.

– Aion jatkaa sekä karhujen että susien kuvaamista, koska ne elävät Kuhmossa suunnilleen samalla alueella.

Parhaimmillaan Juha Kantakoski valokuvaa luonnossa sata päivää vuodessa. Kuvaaminen vaatii paljon valmistelutyötä. Nykyään hän ei laske ottamiensa valokuvien määrää kappaleina vaan gigatavuina.

– Talvella täällä on se ongelma, että valoa on vain neljä tuntia. Silloin on vaikea kuvata.

Osan ajastaan Kantakoski työskentelee oppaana. Viime aikoina työhön on kuulunut kansainvälisten elokuvayhtiöiden kuvausryhmien opastaminen ja kuvauspaikkojen etsiminen niille.

Näyttely

Susien elämää

Luontokuvaaja Juha Kantakoski on ottanut Suden jäljillä -näyttelyn kuvat piilokojuista pääasiassa syksyllä, jolloin pentulauma on rohkeimmillaan. Näyttelyssä on kuvia viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Juha Kantakoski on harrastanut luontovalokuvausta aktiivisesti 30 vuotta ja on Suomen luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsen.

Valokuvaaja on paikalla kertomassa kohtaamisistaan susien kanssa 12. syyskuuta ja 3. lokakuuta kello 13–15.

Villa Elfvikissä on esillä myös SusiLIFE -hankkeen kokoamaa tietoa mm. suden roolista ekosysteemissä sekä suden ja ihmisen suhteesta.

Villa Elfvik (Elfvikintie 4) on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–16, viikonloppuisin ja arkipyhinä kello 10–16.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut