Kokoomuslainen Husin ykköspäättäjä puolustaa yhteystyötä vasemmistotaustaisen Tradekan kanssa – "Mahdoton ajatus, että hankintayksikkö sulkisi jonkun pois poliittisten näkemysten takia"

Sote: Hus haluaa taata vapauden laitehankintoihin soten toteutuessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hallituksen puheenjohtaja Ulla-Maija Urho (kok.) puolustaa Husin suunnitelmaa perustaa yhteinen laitehankintayritys vasemmistotaustaisen Tradeka-Yhtiöt Oy:n kanssa.

Tradeka on valittu enemmistöomistajaksi Husin kanssa perustettavaan uuteen laitehankintayhtiöön. Yhteisyritys tarjoaa Husille diagnostiikkalaitteisiin, kuten kuvantamis- ja laboratoriolaitteisiin liittyviä rahoitus- ja muita palveluita sekä henkilöstöä.

Urho sanoo Länsiväylälle, että arvostelua herättäneen järjestelyn tavoitteena on turvata sairaaladiagnostiikkalaitteiden ostot ja riittävyys Husin potilaille sote-uudistuksen toteutuessa.

Urhon mukaan Husin ja Tradekan yhteisesti omistama yhtiö takaisi myös hankintojen taloudellisuuden.

Iltalehti kertoi elokuussa, että Hus ja Tradeka ovat aikeissa perustaa Suomen Sairaalalaitepalvelu Oy -nimisen yhtiön, josta Tradeka omistaa 60 ja Hus 40 prosenttia. Hus aikoo maksaa valtaosan osuudestaan yhtiössä siirtämällä siihen nykyisiä diagnostiikkalaitteitaan 35 miljoonalla eurolla.

Viime viikolla IL kertoi myös mutkikkaasta kuviosta, jossa Tradekan omistama Med Group Oy alkaisi vuokrata lisäksi diagnostiikkatyöntekijöitä Husille.

On mahdoton ajatus, että hankintayksikkö sulkisi jonkun pois poliittisten näkemysten takia.

Suunnitelmat ovat herättäneet kysymyksiä, voiko Hus kiertää näin sote-uudistukseen kuuluvaa, 2023 voimaan astuvaa valtion investointiohjausta.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoi IL:lle, että Husissa pelätään ministeriöiden alkavan soten myötä harjoittaa aluepolitiikkaa, joka haittaisi Husin hankintoja.

Ulla-Maija Urho puolustaa Husin suunnitelmaa. Urho sanoo ESM:n lehdille, että ministeriön kanssa käydään kuitenkin vielä keskusteluja perustettavasta yhtiöstä.

Kummastelua on herättänyt myös, miksi Husin kumppaniksi on valittu Tradeka ja miksi sairaanhoitopiiri on aikoo maksaa vuokrattavista laitteista selvästi markkinakorkoa korkeampaa 2,2 prosentin vuosikorkoa lisättynä 3 kuukauden euribor-korolla.

Ulla-Maija Urho sanoo, että järjestelyn avulla Husin diagnostiikkatoimintojen tuottavuus kasvaa merkittävästi rahoituskuluja enemmän.

– Toimintamalli on taloudellisesti kannattava.

Urhon mukaan Hus ei ole halunnut toimia kuten Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, joka on Urhon mukaan suunnitellut diagnostiikkapalveluiden yhtiöittämistä. Nyt valmisteilla olevan järjestelyn myötä Hus pääsee Urhon mukaan laiteinvestointien tekemisessä kuitenkin samalle viivalle yksityisten toimijoiden kanssa.

– Näin varmistetaan laadukkaat palvelut potilaille ja diagnostiikan julkisten palvelujen saatavuus myös uudessa sote-ympäristössä.

Tradekan valinnan suhteen helsinkiläinen Urho puolustaa Husin toimintaa avoimeksi ja syrjimättömäksi.

– Laiteyhtiöpartnerin kilpailutus on tehty erityisen huolellisesti hankintalakia noudattaen. On täysin mahdoton ajatus, että (Husin) hankintayksikkö sulkisi jonkun tarjoajan pois tarjouskilpailusta sen omistajatahojen poliittisten näkemysten takia, Urho sanoo.

ESM:n lehdet kysyi Husin ja Tradekan yhteistyöstä näkemystä myös Husin hallituksessa istuvilta Marika Niemeltä (kok.) ja Pirkko Letolta (sd.).

Espoolainen Niemi sanoi hanketta on valmisteltu Husin talous- ja konsernijaostossa, jonka jäsenenä hän ei toimi.

– (Husin) hallituksen tietoon on tullut, että tarjouksia on tullut kahdelta eri toimijalta, joista toinen on vetäytynyt. Husin hallituksen on voitava luottaa siihen, että kaikki valmistelu Husissa on lainmukaista, avointa ja osaavaa, Niemi sanoo.

Vantaalainen Pirkko Letto totesi puolestaan, että päätös Husin hallituksessa tehtiin yksimielisesti keväällä.

Oikaisu 1.9. klo 16.56: Korjattu laitevuokran koroksi 2,2 prosenttia + 3 kk euribor. Korjattu perustettavan yhtiön nimeksi Suomen Sairaalalaitepalvelu Oy.

Mikä Tradeka?

Vasemmiston talouskone

Husin kumppani uudessa diagnostiikkalaiteyhtiössä on Tradeka-Yhtiöt Oy. Sen taustalla on Osuuskunta Tradeka, joka edustajisto koostuu pääasiassa SDP:n ja vasemmistoliiton ryhmistä. Tradekan hallituksessa ovat muun muassa Eero Heinäluoma ja Paavo Arhinmäki.

Tradekaan kuuluvat muun muassa ravintolaketju Restel sekä ensihoidon ja terveydenhuollon palveluja tarjoava Med Group. Tradeka-Yhtiöiden liikevaihto oli viime vuonna 864 miljoonaa euroa.

Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro toimi aiemmin muun muassa ministeri Leena Luhtasen (sd.) valtiosihteerinä ja SDP:n eduskuntaryhmän sihteerinä.

Tradeka tunnetaan vuolaasta vaalituestaan vasemmistolaisille poliitikoille.

Vuoden 2020 lopulla julkisuudessa nousi kohu, kun työministeri Tuula Haatainen (sd.) nimitti Perttu Puron valtion Ilmastorahasto Oy:n hallituksen johtoon. Haataisen tukiryhmä oli saanut Tradekalta 12 000 euroa Haataisen presidentinvaalikampanjaan 2018.

Hallinnon etiikkaan erikoistunut professori emeritus Ari Salminen kommentoi joulukuussa 2020 Uutissuomalaiselle, että Puron nimitystä voi arvostella eettisesti, mutta varsinaista rikettä se ei sisällä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut