Autokoulun liikenneopettaja tyrmistyi Tapiolassa saamastaan pysäköintisakosta ja esittää nyt Espoon kaupungille kiperän kysymyksen – näin kaupungin lakimies vastaa

Pysäköintikielto: Virhemaksun saanut liikenneopettaja vetoaa kuormaukseen.

Liikenneopettaja Veijo Vuorio kertoo jättäneensä auton lyhyeksi aikaa paikalle, jossa kuvassa on valkoinen auto. Seurauksena oli virhemaksu. Kuvan autot eivät liity tapaukseen. Lukijan kuva/Veijo Vuorio
Minna Airamaa

Minna Airamaa

Autokoulun liikenneopettaja Veijo Vuorio jätti hetkeksi autonsa toimistonsa edustalle Ahertajantiellä Tapiolassa. Vuorio kertoo käyneensä toimistossaan, jonne kantoi tavarat, pesi ja desinfioi kätensä ja otti mukaansa seuraavalle tunnille tulevan oppilaan paperit.

Kun hän palasi autolleen lähteäkseen seuraavalle tunnille, tuulilasissa odotti sakkolappu.

– Kadulla on aluepysäköintikielto. Lain mukaan auton saa kuitenkin pysäköintikieltoalueellakin jättää hetkeksi purkamista tai lastaamista varten. Minulla meni papereiden hakuun korkeintaan muutama minuutti, Vuorio kertoo.

Vuorio huomauttaa, että auto oli hetken jalkakäytävän vieressä paikassa, jossa se aiheutti vähän tai ei lainkaan haittaa muulle liikenteelle.

– Korttelin tilanne on kaoottinen rakennustyömaan vuoksi. Se pakottaa toimimaan lain tulkinnallisilla alueilla, sitä kuitenkaan rikkomatta. Muuten työn tekeminen estyisi. Liiketiloille tarkoitettu paikkamme on lähes aina joidenkin muiden kuin liiketilojen käyttäjien varaama. Oppilaan vaihtoon on varattu muutama minuutti aikaa, Vuorio sanoo.

Vuorio teki pysäköintivirhemaksusta oikaisuvaatimuksen, mutta se hylättiin. Perusteena oli Vuorion mukaan se, että pysäköinnintarkastaja ei seuranta-aikana kello 17.56–18.01 havainnut ajoneuvon kuormaamista tai purkua.

Vuorio haastaa nyt pysäköinninvalvontaa kertomaan selkeät ohjeet siitä, mitä saa tehdä pysäköinti kielletty -merkin vaikutusalueella.

Kysymykseen vastaa yleisellä tasolla Espoon kaupunkitekniikan lakimies Petteri Aumala.

– Jos pysäköintikieltoalueella on ajoneuvo ja on syytä olettaa, että kyse on kuormaustilanteesta, ajoneuvo otetaan seurantaan, jotta nähdään, tapahtuuko aktiivista kuormausta, Aumala selvittää.

Aumalan mukaan viisi minuuttia on sellainen aika, jonka hallinto-oikeudet ovat useissa ratkaisuissaan todenneet riittäväksi ajaksi seurantaan.

Kuormaustilanne voi Aumalan mukaan kestää pidempäänkin, kunhan siihen liittyy aktiivista kuormaustoimintaa. Sen sijaan kuormaukseen liittymättömät toimet muuttavat sallitun pysäyttämisen pysäköinniksi. Tästä on olemassa hallinto-oikeuksien vakiintunut ratkaisukäytäntö.

– Pesukoneen kantaminen asuntoon on kuormausta, mutta jos sitä jää asentamaan paikoilleen, se ei enää ole kuorman purkua, hän havainnollistaa.

Kuormaus pysäköintialueella on epäselvää monelle autoilijalle, sillä oikaisuvaatimuksia siihen liittyvistä virhemaksuista tulee Aumalan mukaan Espoossakin päivittäin. Usein kyse on siitä, että väitetty kuormaus on tapahtunut kevyen liikenteen väylällä.

Aumala huomauttaa, että kuormaustilanne ei automaattisesti oikeuta jättämään autoa esimerkiksi jalkakäytävälle.

– Siihen on oltava pakottava syy ja lisäksi läheisyydessä ei saa olla muuta pysäyttämiseen soveltuvaa paikkaa. Esimerkkinä käy vaikkapa muuttoauto, jonka on päästävä oven läheisyyteen.

Näin laissa sanotaan

Muunkin ajoneuvon saa erityistä varovaisuutta noudattaen pysäyttää lyhyeksi ajaksi jalkakäytävälle tai pyörätielle ajoneuvoon nousemista, siitä poistumista, sen kuormaamista tai kuorman purkamista varten, jos läheisyydessä ei ole käytettävissä muuta pysäyttämiseen sopivaa paikkaa ja pysäyttämiseen on pakottavia syitä.

Pysäytetty ajoneuvo ei saa kohtuuttomasti haitata jalkakäytävällä eikä pyörätiellä kulkemista.

Kuljettajan on tällöin pysyteltävä ajoneuvonsa läheisyydessä ja tarvittaessa siirrettävä ajoneuvo paikkaan, jossa se ei häiritse muuta liikennettä.

Lähde: Ote tieliikennelaista, 37 §.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut