Henkilö: Kyberturvallisuusasiantuntija hyppää Espoon valtuuston johtoon.
Espoon on löydettävä keinoja, joilla digitalisaatiota voisi käyttää osallistamisessa positiivisesti. Esimerkkejä tästä löytyy maailmalta, sanoo tuore kaupunginvaltuutettu ja valtuuston puheenjohtajaksi ensi vuonna nouseva Jarno Limnéll (kok).
Sitran kolmivuotinen kansanvallan peruskorjaus -projekti päättyi kesäkuussa. Sen tavoitteena oli vahvistaa Suomen kehitystä demokratian mallimaana.
Limnéll pohtiikin nyt, mitä Sitran projekti ja muualta saadut kokemukset voisivat tarkoittaa Espoossa.
– Nyt on reippaasti ja rohkeasti lähdettävä kokeilemaan. Tärkeintä on, että asioita viedään oikeaan suuntaan.
Hän käyttää mielellään aforismeja, ja yksi suosituimmista sopii tähän yhteyteen: Joka uskoo, keksii keinot. Joka ei usko, keksii selitykset.
– Onhan meillä keinoja. Kyse on siitä, haluammeko hyödyntää teknologiaa ja kehittää osallistavaa politiikkaa Espoossa.
Haavoittuvimpia olemme me ihmiset.
Turvallisuuden sanansaattajana tunnettu Limnéll on silminnähden ilahtunut siitä, miten avoimesti kaupunkilaiset ovat häntä lähestyneet ja jakaneet huolenaiheitaan.
Tänä päivänä yksittäiseksi huolenaiheeksi ovat muodostuneet muun muassa sähköpotkulaudat.
– Sähköpotkulautojen käyttö kaipaa selkeitä ohjeistuksia, kuka saa ajaa ja milloin. Muutosta on ohjattava.
Hän nostaa esille tieliikenneturvallisuuden positiivisen kehityksen, mikä ei ole sattumaa. Ensin muutettiin lainsäädäntöä. Sitten tuli turvavyöpakko. Tarvittaessa poliisikin valvoo, että lakia noudatetaan. Nyt tieliikennekuolemien määrä on vähentynyt merkittävästi 70-lukuun verrattuna. Kehitys on edellyttänyt johdonmukaisia päätöksiä ja seurantaa – ja aikaa.
Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsenenä Limnéllillä on muodostunut vankka näkemys siitä, millaisten uhkien parissa yhteiskunta saattaa painia koronapandemian hellitettyä.
– Seuraava globaali häiriötila kohdistuu todennäköisimmin kybermaailmaan. Silloin testataan, mikä on resilienssi, kun tietojärjestelmät eivät toimi normaalisti.
Limnéllin mukaan yksittäisen ihmisen rooli kyberturvallisuudessa kasvaa.
– Haavoittuvimpia olemme me ihmiset.
Myös kaupungeissa voivat tulevaisuudessa realisoitua pidemmät sähkökatkot. Jokaisen olisikin Limnéllin mielestä hyvä testata, miten selviää 72 tuntia ilman sähköjä kotona.
Turvallisuus on hänen mukaansa vahvasti tunne, jota ei pidä vähätellä.
– Oma lähipiiri, perhe, naapurit ja työyhteisö vaikuttavat turvallisuuteemme. Se, miten itse käyttäytyy, lisää turvallisuutta tai turvattomuutta.
Limnéllin henkilökohtaiseen turvaverkkoon kuuluvat Espoossa lähistöllä asuvat sisko ja sukulaiset. Hän huomauttaa, että virtuaalisessakin ympäristössä voi syntyä uudenlaista yhteisöllisyyttä, mitä ei pidä väheksyä.
– Sitä ei pidä nähdä pelkästään negatiivisena asiana. Olen itsekin aktiivinen eri kanavissa.
Hän myöntää kuitenkin rauhoittuvansa parhaiten lenkkeillessä. Juostessa ajatus rullaa ja ideatkin syntyvät. Limnéll onkin monille tuttu näky Espoon luontopoluilla.
– Koronan aikana päätin kokeilla lenkkeillen kaikki Espoon luontopolut. Espoon rikkaus on mahdollisuus siirtyä kauppakeskusten keskeltä 15 minuutissa täysin toisenlaiseen, Lapin erämaisemien kaltaiseen maailmaan. Toivottavasti jatkossakin pidetään kiinni siitä, että monipuolisuus säilyy Espoossa.