Espoon kaupunginhallituksessa nuorennusleikkaus – ”Helppoja päätöksiä ei ole tiedossa”, sanoo uusi 28-vuotias ykköspäättäjä

Henrik Vuornos ottaa Espoon tärkeimmän päättäjän roolin Markku Markkulalta.

Tapiolassa asuva Henrik Vuornos (kok) valittiin Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Johanna Erjonsalo

Heli Koivuniemi

Espoon kaupunginvaltuusto valitsi kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornoksen (kok.) maanantai-illan kokouksessa. Varapuheenjohtajaksi valittiin Tiina Elo (vihr.) ja Maria Guzenina (sd.).

Vuornos kertoi aiemmin (LV 28.8.), että hän aikoo hoitaa luottamustehtäväänsä päätoimisesti.

Kaupunginhallituksessa tapahtuu nyt nuorennusleikkaus, sillä väistyvän, pitkäaikaisen puheenjohtajan Markku Markkulan, 71, tilalle nousee 28-vuotias Vuornos.

Valtuustopuheessaan Vuornos totesi, että Espoota irvaillaan usein siitä, että sillä ei ole identiteettiä ja väkikin on junan tuomaa.

– Olemme kiistatta erilainen kaupunki kuin monet muut. Ei ole kuitenkaan sattumaa, että kohta 300 000 ihmistä on valinnut Espoon asuinpaikakseen. Espoo on Suomen paras paikka asua, hän sanoi.

Nykyisin löytyy yhä useampia, jotka ovat syntyneet ja kasvaneet Espoossa.

Vuornos kehui kaupungin vehreyttä, hyviä julkisia liikenneyhteyksiä, yksityisiä palveluita, työpaikkoja, yrityksiä ja kouluja Aalto-yliopistoineen.

Hän muistutti, että jokainen valtuutettu on Espoo-lähettiläs ja toivoi, että kaupunkia välillä kehutaankin.

Vuornos myönsi, että valtuustokaudella on odotettavissa lähihistorian suurimmat myllerrykset.

Hän viittaa haasteilla vuoteen 2023, jolloin Espoon kaupungilta siirtyy noin 4 000 työntekijää ja lähes 900 miljoonan euron sote-menot ja -tulot Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle.

– Velvollisuutemme on huolehtia, että muutosvaihe sujuu mahdollisimman hyvin ja espoolaisille tärkeät palvelut pystytään turvaamaan.

Espoon kaupungin näkökulmasta on hänen mukaansa vähintään yhtä oleellista, että kaupunki säilyy toimintakykyisenä, jotta se voi hoitaa jäljelle jäävät tehtävät kunniallisesti.

Kinkkisiä kysymyksiä on tapiolalaisen Vuornoksen mukaan edessä useita, kuten tulevien investointien priorisoiminen, koulutuksen riittävien resurssien turvaaminen, koronan aiheuttamien vaurioiden paikkaaminen ja talouden sopeuttaminen.

– Helppoja päätöksiä ei varmasti ole tiedossa, mutta eihän meitä valtuutettuja sellaisia varten valittukaan. Roolimme on punnita vaihtoehtoja ja tehdä päätöksiä arvojemme pohjalta.

Vuornos muistutti, että tulevalla valtuustokaudella päästään toivottavasti juhlimaan Raidejokerin ja Länsimetron jatkeen avajaisia.

Hän mainitsi myös kaupunkiradan ja metron varrella sijaitsevien lukuisten asemien seudut ja Pohjois-Espoon, joka osa-yleiskaavan myötä kehittyy hänen mukaansa vihdoin vauhdikkaammin.

Nyt valittu valtuusto saa Vuornoksen mukaan linjattavakseen useita tärkeitä asioita siitä, mihin Espoo tulevaisuudessa kehittyy.

– Edessä on paljon töitä, mutta niitähän tänne on tultu tekemään.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut