Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Adoptioiden määrä väheni edelleen – lähes kaksi kolmesta perheen sisäisiä

Suomessa tehtiin Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 293 adoptiota. Tyttöjä adoptoiduista oli 157 ja poikia 136. Adoptioita oli kaikkiaan 77 edellisvuotta vähemmän.

Suomessa syntyneitä lapsia adoptoitiin 211. Määrän väheneminen selittää adoptioiden kokonaismäärän pienenemisen. Ulkomailla syntyneiden adoptioita oli 82. Se oli muutama enemmän kuin edellisenä vuonna.

Adoptoiduista 40 prosenttia oli 18 vuotta täyttäneitä, mikä on hieman enemmän kuin viime vuosina. Valtaosa täysi-ikäisinä adoptoiduista oli Suomessa syntyneitä. Kyseessä oli noin kahdessa kolmesta tapauksesta perheen sisäinen adoptio.

Ulkomailla syntyneiden adoptioissa 46 prosentissa tapauksista adoptoitava lapsi oli alle 5-vuotias. Suomessa syntyneiden adoptioissa 32 prosenttia adoptoitavista oli alle 5-vuotiaita.

Ulkomailla syntyneistä adoptiolapsista suurin osa oli syntynyt Thaimaassa (23). Seuraavaksi yleisimmät syntymämaat olivat Venäjä (12 lasta) ja Filippiinit (11 lasta). Noin 55 prosenttia ulkomailla syntyneistä adoptiolapsista oli poikia.

Thaimaa on ollut yleisimpiä adoptiomaita myös edellisvuosina. Venäjältä adoptoitujen osuus nousi vuonna 2020 aiemmista vuosista.

Ulkomailla syntyneiden lasten adoptioista 60 prosenttia oli kahden vanhemman adoptioita. Tyypillisimmin adoptioäiti ja adoptioisä oli 40–44-vuotias.

Kotimaisista adoptioista kahden vanhemman adoptioita oli 20 prosenttia.

Lähes kaksi kolmesta adoptiosta oli perheen sisäisiä. Perheen sisäisellä adoptiolla tarkoitetaan prosessia, jossa aviopuoliso tai rekisteröidyn parisuhteen toinen osapuoli adoptoi puolisonsa biologisen lapsen.

Perheen sisäisistä adoptioista 50 tapahtui rekisteröityjen parien tai samaa sukupuolta olevien avioparien perheissä.

Perheen sisäisten adoptioiden määrä pieneni aiemmista vuosista erityisesti samaa sukupuolta olevien avioparien ja rekisteröityjen parien perheissä. Äitiyslaki, jonka mukaan hedelmöityshoitojen kautta syntyvälle lapselle voidaan vahvistaa kaksi äitiä jo ennen lapsen syntymää, tuli voimaan huhtikuussa 2019.

Aiempina vuosina, lukuun ottamatta vuotta 2017, näiden perheiden sisäisiä adoptioita on ollut vuosittain 90–127.