Kirsi Niskanen kävi torstaina 26. elokuuta tapaamassa läheistään Attendo Laaksolahdessa tietämättä, että läheinen oli altistunut hoivakodissa koronalle.
Niskasen mukaan hoivakodissa ei kerrottu altistumisesta, vaan omaiset kutsuttiin paikalle saattohoitopäätöstä tekemään.
Hoivakodissa oltiin Niskasen mukaan myös haluttomia asukkaan testaamiseen: heille vakuuteltiin, ettei osastolla ole tavattu koronaa ja että omaisen kunnon romahtaminen johtui huonosta syömisestä.
Niskanen alkoi aavistella läheisellään koronaa seuraavana päivänä. Noin viikkoa aiemmin hoivakodista oli tiedotettu henkilökuntaan kuuluvan koronatartunnasta. Sitä ei kuitenkaan oltu kerrottu, millä osastolla hoitaja oli työskennellyt.
Perjantaina Niskanen sai omien kontaktiensa kautta tietoonsa myös muita hoivakodin tartuntoja.
– Perjantaina olin varma, että meiltä on pimitetty asioita, ja lopulta hoivakodista myönnettiin, että mummo on altistunut, hän kertoo.
– Kamalaa ajatella, että näitä asioita piilotellaan.
Niskanen kertoo, että koronarokotetun mummon koronatesti otettiin 28. elokuuta omaisten vaatimuksesta, ja että positiivinen testitulos tuli 29. elokuuta vain tuntia ennen kuolinuutista.
– Jos en olisi vaatinut koronatestiä, kuolinsyyksi olisi tullut normaali kuolema eikä muitakaan asukkaita olisi testattu, Niskanen uskoo.
Niskanen penää avoimempaa tiedotuslinjaa myös tapahtuneen jälkeen.
Niskasen mukaan muille hoivakodin asukkaiden omaisille ei ollut vielä maanantaina tiedotettu asukkaan sairastuneen ja menehtyneen.
– Viestittelin johtajalle, ettei asiaa tarvitse kaunistella eikä piilotella, ja että annamme luvan kertoa, että hoivakodissa on menehtynyt yksi asukas koronaan.
Länsiväylä on nähnyt omaisten ja hoivakodin johtajan asiasta käymää sähköpostivaihtoa.
– Olisi moraalisesti oikein ilmoittaa näistä tapauksista ja kertoa muille omaisille, että yksi mummo on kuollut koronaan.
Niskanen ihmettelee myös lääkärin toimintaa asiassa. Saattohoitopäätös tehtiin etänä.
– Minkälainen lääkäri ei tällaisessa tilanteessa vaadi koronatestin tekoa? Niskanen kysyy.
– Tämänkin vuoksi loukkaannuin tästä asiasta niin paljon.
Attendon johdosta ei kommentoida tapausta suoraan.
– Yksittäisten asukkaiden terveystietoja emme lähde kommentoimaan tietosuojasyistä, vastaa valmiusjohtaja Tuija Haatainen Attendolta sähköpostitse.
Haatainen kertoo, että koronatartuntoja esiintyy suojautumisesta huolimatta myös Attendo-kodeissa, mutta julkisuudessa Attendo ei erittele tartuntamääriä eikä kerro asukkaiden tartuntatiedoista.
– Olemme pahoillamme, että viestintä mainitsemassasi tilanteessa ei ole onnistunut ja että läheiselle on syntynyt tilanteesta huoli, Haatainen kirjoittaa.
Länsiväylä uutisoi Attendo Laaksolahden koronakuolemasta ja kahdestatoista tartunnasta, kun Espoon kaupunki tiedotti asiasta tiistaina iltapäivällä.