Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mauno Koiviston muistomerkkikilpailun voitti "Välittäjä" – kaikkiin 110 ehdotukseen voi tutustua verkossa

Presidentti Mauno Koivisto saa muistomerkin Helsinkiin. Muistomerkin suunnittelukilpailun ensimmäisen palkinnon on voittanut Kirsi Kaulasen Välittäjä.

Taiteellisesti korkeatasoisessa kilpailussa jaettiin kolme palkintosijaa ja kolmelle myönnettiin tunnustuspalkinto.

Kilpailuun saatiin teosehdotuksia, jotka edustavat erilaisia taidesuuntauksia, tyylejä ja taiteellisen ilmaisun tapoja. Palkintolautakunta ei halunnut arvottaa niitä keskenään, ja tästä syystä kilpailussa päätettiin palkita hyvin erilaisia kilpailutöitä.

– Muistomerkkiehdotus Välittäjä sijoittuu Pikkuparlamentin puiston läpi kulkevan käytävän molemmin puolin. Sen materiaali, kiillotettu ruostumaton teräs, peilaa ohikulkijan ja teoksen ympäristön osaksi teosta. Teos asettaa katsojan kahdenlaisen ajatusmaailman väliin. Siten se heijastaa Suomen maantieteellistä asemaa idän ja lännen välissä ja presidentti Mauno Koiviston roolia yhteistyön rakentajana, palkintolautakunta luonnehtii teosta tiedotteessaan.

Lautakunnan mukaan Välittäjä tuo uudenlaisen keveämmän näkökulman perinteisiin presidenttimuistomerkkeihin. Tilallisena ja vuorovaikutteisena teoksena se heijastaa tämän päivän nykytaidetta ja tuo kiinnostavan lisän julkisen taiteen kenttään ja kaupunkikuvaan. Se on ainutlaatuinen teos myös kansainvälisessä mittakaavassa.

Palkintolautakuntaan kuuluivat presidentti Mauno Koiviston muistomerkkitoimikunta sekä kaksi Suomen Taiteilijaseuran nimeämää taiteilijajäsentä. Muistomerkkitoimikunnan puheenjohtajana toimii entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki on tarkoitus toteuttaa ensimmäisen palkinnon voittaneen teosehdotuksen pohjalta. Tavoitteena on, että muistomerkki on valmis ja asennettu paikalleen Pikkuparlamentin puistoon 25. marraskuuta 2023. Tuolloin Koiviston syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Koivisto toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1982–1994.

Toinen palkinto myönnettiin Matti Vesasen teosehdotukselle Hitaalla tiellä.

– Teos ottaa puiston tilaa haltuun neljällä eri elementillä: kävelevää presidentti Mauno Koivistoa esittävällä näköispatsaalla, pronssiportilla, graniittikäytävällä ja pyöreällä suihkulähteellä. Se on perinteisen kuvanveiston ja käsitteellisemmän tilataiteen yhdistelmä, joka toimii hyvin Pikkuparlamentin puistossa, palkintolautakunta toteaa tiedotteessa.

Kolmannen palkinnon voitti Pauno Pohjolaisen teosehdotus Sillanrakentaja.

– Teos tulkitsee presidentti Mauno Koiviston elämäntyötä sillanrakentajana idän ja lännen, yhteiskuntaluokkien sekä työnantajien ja työntekijöiden välillä. Tekijä on halunnut tuoda työssään esille presidentti Mauno Koivistossa arvostamaansa rakentajaa ja puhdetöiden tekijää, lautakunta toteaa.

Kilpailuun saatiin yhteensä 110 teosehdotusta. Kilpailun palkintoihin on varattu yhteensä 55 000 euroa. Voittaja saa 20 000 euroa, toinen 15 000 ja kolmas palkinto on 10 000 euroa.

Lisäksi palkintolautakunta jakoi kolme 3 333 euron tunnustuspalkintoa. Ne saivat Markus Kähre Fundeerauksia, Nestori Syrjälä Sanat ja Anssi Pulkkinen Satamajätkä fundeeraamassa ehdotuksille.

Kilpailun palkinnot ovat verovapaita.

Kuudesta palkitusta teosehdotuksesta on esillä pienoismalleja ja kuvia Helsingin keskustakirjasto Oodissa 1,–15. syyskuuta. Kaikki kilpailuteokset ovat esillä myös virtuaalinäyttelyssä verkossa.

Kaikista entisistä Suomen tasavallan presidenteistä on toteutettu virallinen muistomerkki. Muistomerkit sijaitsevat Helsingissä, ja ne on valmistuttuaan lahjoitettu Helsingin kaupungille.

Presidentti Koiviston muistomerkkikilpailu jatkaa tätä perinnettä.