Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmenlaisia päätöksiä voimassa yleisötilaisuuksien osallistujamääristä – kaikilla alueilla ei ole mitään avin tekemiä kokoontumisrajoituksia

Suomessa on parhaillaan voimassa kolmenlaisia aluehallintovirastojen (avi) päätöksiä, joilla rajoitetaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamääriä. Kaikissa päätöksissä on mukana myös velvoite noudattaa hygienia- ja turvallisuusohjetta.

Päätökset perustuvat alueelliseen epidemiatilanteeseen. Suomessa on myös alueita, joilla ei ole voimassa kokoontumisrajoituksia.

Etelä-Suomen avin alueella sallittuja ovat sisätiloissa enintään 10 ja rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 henkilön tilaisuudet ovat sallittuja. Määrät voi ylittää, jos noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hygienia- ja turvallisuusohjetta ja osallistujat pystyvät tosiasiallisesti välttämään lähikontaktin toisiinsa.

Lähikontakti tarkoittaa sisätiloissa yli 15 minuutin oleskelua alle kahden metrin etäisyydellä tai fyysistä kontaktia. Ulkotiloissa lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia.

Rajoitukset ovat voimassa Etelä-Suomen avin alueella Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissä sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä pois lukien Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa.

Etelä-Suomen avi varautuu luopumaan kahden metrin turvavälivelvoitteesta näillä alueilla jo ensi viikosta. Asiaa arvioidaan alueellisissa koronakoordinaatioryhmissä tällä viikolla.

Pääkaupunkiseudulla Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla ovat voimassa erilaiset rajoitukset. Sallittuja ovat sisätiloissa enintään 25 ja rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 henkilön tilaisuudet.

Määrät voi ylittää, jos noudattaa OKM:n ja THL:n hygienia- ja turvallisuusohjetta ja osallistujat pystyvät tosiasiallisesti välttämään lähikontaktin toisiinsa.

Suurempia tapahtumia voi järjestää, jos yleisö jaetaan sisätiloissa enintään 25 hengen ja ulkotiloissa enintään 50 hengen lohkoihin.

Etelä-Suomen avi valmistelee parhaillaan pääkaupunkiseudun lohkovelvoitteen kumoamista ja varautuu poistamaan tältäkin alueelta kahden metrin turvavälivelvoitteen ensi viikon alussa.

Länsi- ja Sisä-Suomen avin alueella on voimassa rajoitus, jonka mukaan sisätiloissa enintään 10 ja rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 henkilön tilaisuudet ovat sallittuja.

Määrät voi ylittää, jos noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hygienia- ja turvallisuusohjetta.

Rajoitukset ovat voimassa Vaasan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kunnissa Jyväskylä, Muurame, Laukaa ja Äänekoski. Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja Punkalaitumella rajoitukset ovat voimassa sekä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä pois lukien Reisjärvi.

Avin tiedotteessa muistutetaan, että rajoituspäätökset perustuvat välttämättömyyteen ja pienimmän haitan periaatteeseen. Toimenpiteitä määrätään vain siinä suhteessa kuin se on epidemian leviämisen estämiseksi välttämätöntä.

Aluehallintovirastot eivät ole asettaneet rajoituksia yleisötilaisuuksille ja yleisille kokouksille Lapin, Itä-Suomen, Lounais-Suomen ja Pohjois-Suomen avien toimialueilla.