Ritva Viljanen jyrähti koronajäljityksen ongelmista – "STM:n pitää kantaa tässä vastuuta"

Terveydenhuollon työvoimaa voimakkaasti sitova ja silti paikoin pahasti tukkeutunut koronatartuntojen jäljitystyö tarvitsee uuden strategian, jonka pohjan pitäisi tulla sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM), sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Viljasen mukaan yksittäiset kunnat eivät voi itsenäisesti päättää jäljitysstrategian muutoksista, vaan ohjauksen pitää olla valtakunnallista.

– Tämän tyyppiset asiat pitää ratkaista valtakunnan tasolla. Olisi erikoista, jos eri kunnissa olisi erilaisia järjestyksiä. STM:n pitää kantaa tässä vastuuta, Viljanen sanoi keskiviikkona Vantaan kaupungin järjestämässä infotilaisuudessa.

Vantaalla koronatilanne on viime päivinä kääntynyt monella mittarilla hieman parempaan suuntaan, mutta tartuntoja on edelleen paljon ja tartuntojen jäljitys sakkaa pahasti.

Vain 23 prosentissa Vantaan koronatapauksista tartunnanlähde saadaan selvitettyä.

Vaikka tartuntojen jäljitykseen on Viljasen mukaan palkattu ja palkataan koko ajan uusia työntekijöitä, kestää altistuneiden tavoittaminen tällä hetkellä jopa 2–3 viikkoa.

Vantaan Sanomat kertoi maanantaina koronalle heinäkuussa altistuneesta vantaalaisnaisesta, joka sai yhteydenoton kotikaupunkinsa tartunnanjäljityksestä vasta kolme viikkoa altistumishetkestä.

Vantaan tartuntatautien ylilääkäri Kirsi Valtonen puolestaan penäsi viime viikolla STM:ltä linjausta jäljitysstrategian muuttamiseksi. Jäljityksessä pitäisi Valtosen mukaan keskittyä tartunnan saaneen henkilön lähipiirin, eli perheen ja ystävien tavoittamiseen.

STM:ssä Vantaalta tuleva viesti ei näytä menevän perille ainakaan kovin sutjakkaasti.

STM:n lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen sanoi Helsingin Sanomille tiistaina, että jäljitystyöstä päättäminen kuuluu lähtökohtaisesti kunnille, joilla Virolainen-Julkusen mukaan on paljon tulkinnanvaraa lainsäädännön noudattamisessa.

Virolainen-Julkusen mukaan STM voi patistella kuntia ohjauskirjeellä. Hänen mukaansa STM:ssä keskustellaan nyt, missä määrin tätä valtakunnallista ohjeistusta pitäisi antaa.

– Täytyy olla aika lailla kieli keskellä suuta, jotta ei annettaisi sellaisia ohjeita, joissa mustavalkoisesti kielletään tai määrätään tekemään jotain, hän sanoi HS:lle.

Koronajäljitystä ollaan ilmeisesti linjaamassa uusiksi osana maan hallituksen valmistelemaa hybridistrategian päivitystä.

Ritva Viljanen sanoi, että keskustelu hybridistrategian päivittämisestä valtion ja suurten kaupunkien välillä ei ole sujunut toivotulla tavalla. Tässäkin Viljanen kaipasi valtiovallalta aktiivisempaa otetta.

Konkreettinen muutos koronarajoituksissa astuu voimaan ensi viikon maanantaina, kun tapahtumia koskevat lohkomisvaatimukset sekä 2 metrin turvavälivaatimus poistuvat.

Niiden tilalle tulee sääntö, jonka mukaan sisätiloihin voidaan ottaa 50 prosenttia enimmäisyleisömäärästä. Ulkotiloissa raja on 75 prosenttia.

Viljasen mukaan nämä muutokset olivat pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän esityksiä.

– Myös Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen näkemys on ollut, että voimassa olevat rajoitukset ovat taudin nykytilanteeseen nähden liian rajuja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut