Suomi on menettänyt sähkönsiirtoyhtiö Carunan verosuunnittelun takia 10 miljoonaa euroa verotuloja vuonna 2020. Elinkeinoverolakiin sisältyvää tasevapautusta soveltavat kymmenet muutkin yhtiöt.
Elenia on puolestaan saattanut loppuun mittavat yritysjärjestelyt, joilla tavoitellaan isoja verohyötyjä tulevaisuudessa.
Tiedot käyvät ilmi Finnwatchin uusimmasta selvitys.
Vuosi sitten Finnwatch paljasti suurimpien sähkönsiirtoyhtiöiden verovälttelyn maksaneen Suomelle 90 miljoonaa euroa vuosien 2015–2019 aikana. Tuoreen jatkoselvityksen perusteella tilanne ei näytä parantuneen.
– Verovälttely jatkuu niin kauan kunnes sen mahdollistava lainsäädäntö korjataan, sanoo Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen.
Sähkönjakeluyhtiö Caruna toteaa tiedotteessaan, että yrityksen käyttämästä tasevapautussäännöstä säädetään elinkeinoverolaissa ja sitä käyttävät Suomessa lukuisat suuret yritykset.
– Tasevapautussääntö mahdollistaa pääomavaltaisten toimialojen lainanottokyvyn. Sähkönjakelu on erittäin pääomavaltainen toimiala. Caruna on investoinut vuosina 2014–2020 suomalaisen sähköverkon uusimiseen ja vahvistamiseen lähes 1,5 miljardia euroa, Carunan varatoimitus- ja talousjohtaja Jyrki Tammivuori sanoo.
Hän jatkaa korostamalla, että Caruna on suurin yhteisöveronmaksaja Suomen kaikista 77 sähkönjakeluyhtiöstä. Yhtiö maksaa kaikki veronsa Suomeen.
Caruna maksoi yhteisöveroa vuonna 2020 yhteensä 10,7 miljoonaa euroa. Yhtiö on ollut Suomen 100 suurimman yhteisöveron maksajan joukossa vuodesta 2017 (lähde: Verohallinto).
Asiakkaiden maksamista siirtomaksuista keskimäärin lähes puolet on veroa. Vuonna 2020 Caruna tilitti Suomen valtiolle asiakkailta kerättyä sähkö- ja arvonlisäveroa yhteensä 292 miljoonaa euroa.
Finnwatchin mukaan ongelmana ovat elinkeinoverolakiin sisältyvät korkovähennysrajoitukset. Niiden tehtävänä on kitkeä yritysten ulkomaille suuntautuvaa voitonsiirtoa.
Yksi korkovähennysrajoitusten keskeisimmistä ongelmista on tasevapautukseksi kutsuttu poikkeussäännös. Sen nojalla yritys voi vapautua kokonaan korkovähennysrajoituksilta.
Tasevapautuksen nojalla Caruna saa vähennettyä verotuksessa sen omistajille maksettavat korot. Ne yltävät vuositasolla kymmeniin miljooniin euroihin.
Korkoihin perustuvalla verosuunnittelulla yhtiö siirtää voitot veroparatiisina tunnettuun Hollantiin, minimoiden näin Suomeen maksettavan yhteisöveron.
Finnwatch vaatii hallitukselta toimia korkovähennysrajoitusten korjaamiseksi.
– Hallitus on luvannut toimia korkovähennysrajoitusten korjaamiseksi. Budjettiriihessä on korkea aika lunastaa nämä lupaukset ja korjata korkovähennysrajoitusten ilmeisimmät ongelmat: tasevapautus ja liian korkealle asetetut ylärajat, sanoo Hietanen.