Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Akava esittää työntekijälle lakisääteistä oikeutta osittaiseen etätyöhön – "Työnantajalla ei pidä olla oikeutta velvoittaa työntekijää etätyöhön"

Akava tekee ehdotuksia etätyötä koskevan lainsäädännön muutoksiksi.

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö korostaa ehdotuksissaan yhdessä sopimista, selkeitä toimintaohjeita, työergonomiaa ja työturvallisuutta sekä vakuutusten tärkeyttä.

– Akava esittää muun muassa, että työntekijällä on jatkossa lakisääteinen oikeus osittaiseen etätyöhön, jos se on työtehtävien puolesta mahdollista, eikä se aiheuta työnantajan toiminnalle kohtuutonta haittaa, tiedotteessa toteaa Akavan työmarkkinajohtaja Katarina Murto.

– Etätyön määrästä ja toimintaohjeista pitää sopia työpaikalla myös työsuojelun yhteistoiminnassa. Korostamme, että työsuojelu ja työturvallisuus pitää varmistaa etätyössäkin, Murto sanoo.

Akava esittää myös, että työtapaturmalain soveltamisalaa laajennetaan etätyössä tapahtuviin tapaturmiin.

– Työnantajan velvollisuutena on huolehtia työergonomiasta etätyössäkin, jotta sitä voidaan tehdä aiheuttamatta työntekijän terveydelle haitallista tai vaarallista fyysistä ja psyykkistä kuormitusta, Murto jatkaa.

Hänen mukaansa etätyön tekeminen lähityön ohessa lisää joustavuutta, mikä edistää työhyvinvointia ja työn tuottavuutta. Vaikka olisi mahdollista tehdä etätyötä, kaikki eivät sitä halua tehdä.

– Työnantajalla ei pidä olla oikeutta velvoittaa työntekijää etätyöhön, Murto huomauttaa.

Akavan esitykset koskevat sekä yksityisen että julkisen sektorin työ- ja virkasuhteessa olevia.

Akava Works -kyselyn mukaan lähes 80 prosenttia akavalaisista ja muista korkeakoulutetuista haluaa tehdä etätyötä myös tulevaisuudessa.

– Halutuin työnteon tapa on etä- ja lähityön yhdistäminen. Halukkuudessa ja mahdollisuuksissa tehdä etätyötä on kuitenkin merkittäviä eroja ammattiryhmien välillä, kertoo tutkija Joonas Miettinen.

Kyselyn mukaan vain joka neljännellä etätyötä tekevällä akavalaisella on työnantajan kustantama etätyövakuutus.

Kyselyyn vastasi 972 akavalaista ja 1001 muuta kuin akavalaista palkansaajaa. Kyselyn aineisto kerättiin tämän vuoden touko–kesäkuun vaihteessa.