Ostitko näitä gluteenittomia tuotteita? Älä syö – sisältävät terveydelle haitallista ainetta

Porokylän Leipomo Oy on ilmoittanut vetäneensä kaupoista gluteenittomia leipomotuotteita. Raaka-ainetoimittajalta saadun tiedon mukaan näiden erien valmistukseen käytetyssä ksantaanikumissa (E415) on mitattu lainsäädännön rajat ylittävä määrä etyleenioksidia.

Ruokavirasto kertoo, että etyleenioksidin ei tiedetä pieninä pitoisuuksina aiheuttavan välitöntä vakavaa terveyshaittaa, mutta tuotteita ei tulisi käyttää. Haitalliset vaikutukset syntyvät luultavasti vasta pitkäaikaisen jatkuvan käytön jälkeen.

Takaisinveto koskee vain seuraavia tuotteita ja vain näitä parasta ennen -päiväyksiä. Kaikki alla mainitut tuotteet ovat gluteenittomia.

Tumma varrasleipä 250 g, halkaistu, parasta ennen 21.8.–4.9.2021

Tattarieväs 400 g, parasta ennen 23.8.–6.9.2021.

Mansikkapullapitko 320 g, parasta ennen 2.9.–4.9.2021.

Riisipiirakka 4 kpl/240 g, parasta ennen 23.8.–4.9.2021

Arinalimppu 300 g siiv, parasta ennen 21.8.–4.9.2021

Jyväleipä 500 g siiv, parasta ennen 21.8.–4.9.2021

Porokylän Leipomo ohjeistaa kuluttajia hävittämään kyseisien erien tuotteet ja lähettämään ostokuitin Porokylän Leipomon kuluttajapalveluun hyvityksen saamiseksi.

Kuluttajapalvelun yhteystiedot p. 013 316 940 tai toimisto@porokylanleipomo.fi.

Lue myös: Ravintolisien takaisinveto laajenee - Nämä kaikki tuotteet on vedetty tänä kesänä takaisin saman torjunta-ainejäämän takia

Mikä on etyleenioksidi

Mistä sitä löydetty

Aine, joka luokitellaan syöpää aiheuttavaksi aineeksi eli karsinogeeniseksi, soluissa mutaatioita aiheuttavaksi eli mutageeniseksi ja lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi.

Aineelle ei ole pystytty asettamaan toksikologista raja-arvoa eikä turvallisen saannin rajaa. Tämän vuoksi ainetta ei saa päätyä elintarvikeketjuun lainkaan.

Ainetta on tähän mennessä löydetty seuraavista elintarvikkeista: seesaminsiemenistä ja siemenistä valmistetusta öljystä sekä tahinista, inkivääriuutteesta ja lisäaineena käytettävästä johanneksenleipäpuujauheesta (E410).

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut