Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa sijaitseva hoivakoti tehovalvontaan useiden puutteiden vuoksi – koronatartuntoja 16, omainen syyttää salailusta: "Lopulta myönnettiin, että mummo on altistunut"

Hoiva: Attendo Laaksolahdessa on todettu 16 koronatartuntaa ja yksi koronakuolema. Omainen syyttää hoivakotia korona-altistumisen salaamisesta.

Attendon Espoon Laaksolahdessa sijaitseva hoivakoti on otettu tehostettuun valvontaan.

Kyseessä on sama hoivakoti, jonka koronaryppäästä ja asukkaan koronakuolemasta Espoon kaupunki tiedotti tiistaina.

Koronavirus on päässyt leviämään kolmeen hoivakodin neljästä ryhmäkodista.

Tiistaina kerrottiin viiden henkilökuntaan kuuluvan ja seitsemän asukkaan sairastuneen koronaan. Yksi tartunnan saaneista oli menehtynyt.

Myöhemmin viikolla ilmi tuli neljä uutta koronavirustartuntaa.

Lue myös:

Espoolaisessa hoivakodissa koronaryväs – kaksitoista tartuntaa ja yksi tautiin menehtynyt

Kaupunki teki hoivakotiin valvontakäynnin maanantaina 30. elokuuta ja raportoi palveluntuottajan toiminnassa ilmenneen useita laatupoikkeamia.

Tehostettuun valvontaan joutuminen käy ilmi Länsi-Uudenmaan hoivaportaalista.

Kaupunki valvoo hoivakotien toimintaa.

– Kannustamme omaisia ottamaan meihin yhteyttä, mikäli he epäilevät puutteita jonkin yksikön toiminnassa, sanoo Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

Koronaan kuolleen omainen Kirsi Niskanen kertoo Länsiväylälle käyneensä torstaina 26. elokuuta tapaamassa läheistään Attendo Laaksolahdessa tietämättä, että läheinen oli altistunut hoivakodissa koronalle.

Lue myös:

Espoolaisessa hoivakodissa viikonloppuna kuolleen omainen: ”Jos en olisi vaatinut koronatestiä, kuolinsyyksi olisi tullut normaali kuolema eikä muita asukkaita olisi testattu"

Niskasen mukaan hoivakodissa ei kerrottu korona-altistumisesta vaan omaiset kutsuttiin paikalle saattohoitopäätöstä tekemään.

Hoivakodissa oltiin Niskasen mukaan myös haluttomia asukkaan testaamiseen: heille vakuuteltiin, ettei osastolla ole tavattu koronaa ja että omaisen kunnon romahtaminen johtui huonosta syömisestä.

Niskanen alkoi aavistella läheisellään koronaa seuraavana päivänä. Noin viikkoa aiemmin hoivakodista oli tiedotettu henkilökuntaan kuuluvan koronatartunnasta.

– Perjantaina olin varma, että meiltä on pimitetty asioita, ja lopulta hoivakodista myönnettiin, että mummo on altistunut.

Niskanen kertoo, että mummon koronatesti otettiin 28. elokuuta ja että positiivinen testitulos tuli seuraavana päivänä vain tuntia ennen kuolinuutista.

– Jos en olisi vaatinut koronatestiä, kuolinsyyksi olisi tullut normaali kuolema eikä muitakaan asukkaita olisi testattu, Kirsi Niskanen uskoo.

Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen kertoo, että hoivakodeista ollaan yleensä suoraan yhteydessä kaupungin tartuntatautiyksikköön, jos yksikössä tulee tietoon työntekijän koronatartunta.

– Oireilevat asukkaat ohjeistetaan testaamaan mahdollisimman pian oireiden toteamisen jälkeen. Laajemmat koko yksikköä koskevat seulonnat ohjelmoidaan vasta tartuntatautiyksikön toimesta, hän kertoo.