Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koneyrittäjä urakoi kalaportaat tontilleen, Kirkkonummi muisti ympäristöpalkinnolla

Kirkkonummen tämänvuotinen ympäristöpalkinto on myönnetty projektille, jolla on ennallistettu Vitträskistä laskevaa Luomanpuroa jälleen kalojen kutujoeksi.

Suurin työ, joka kalaväylän avaamiseksi on toteutettu, on vanhan myllypadon kiertäminen uusilla kalaportailla. Ne valmistuivat noin vuosi sitten.

Uusi uoma on koneyrittäjä Marko Vähäkuopuksen tontilla. Hän on koneillaan ja omalla työllään pitkälti toteuttanut hankkeen. Apuna on ollut myös Luoman kyläyhdistyksen talkooväkeä.

Viime kesän jälkeen on Luomanpurossa jatkettu raivaustöitä. Rantaradan alituksessa on ollut joessa korkea kynnys, joka on ainakin vaikeuttanut kalojen nousua.

Noin viikko sitten luomalaiset ja Vähäkuopus rakensivat luonnonkivillä radan ali kaloille paremman kulkuväylän.

Työtä Luomanpuron kunnostamiseksi on tehty vuodesta 2019 lähtien. Kunnostustyöt ovat käsittäneet pohjan raivausta, jokiuoman penkkojen siistimistä, kutusoraikkojen tekoa ja nousuesteiden poistamista.

Luomanpuron kalatie on konkreettinen teko, jolla on parannettu paikallisten voimien avulla vesiympäristön tilaa, todetaan ympäristöpalkinnon perusteluissa.

Ympäristöpalkinnon kunniamaininta ojennettiin suutariyrittäjä Marko Hyttiselle. Hyttinen on vuosia pitänyt suutariliikettä VBO:n Sale-talossa torin varrella.

Suutari Fixerin toiminta on edistänyt kiertotalouden tavoitteita mahdollistaessaan jalkineiden pitkäaikaisen käytön, todetaan Kirkkonummen ympäristöpalkinnon kunniamaininnan perusteluissa.