Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon kulttuurikeskus sai uudet, Hvitträskistäkin tutut kahvilayrittäjät: "Ihmiset lähtevät innokkaasti harrastamaan kulttuuria, kun rajoituksista on päästy eroon"

Tarjoilut: Kokenut yrittäjäpariskunta aloitti Espoon kulttuurikeskuksen kahvion yrittäjinä.

Hyppy a la carte -ravintolasta maaseudun rauhasta Kirkkonummen Hvitträskistä Espoon kulttuurikeskuksen lounasravintolaan ja myös talon väliaikatarjoiluista vastaavaksi ravintoloitsijaksi on iso.

Tiia ja Ville Dillemuthin aloitus kulttuurikeskuksen Cafe Mollin yrittäjinä ei ole ollut helppo. Vilkkaassa tapahtumatalossa on jouduttu loppukesälläkin elämään koronapandemian varjossa, ja ulkoilmatapahtumat ovat olleet sään armoilla.

– Olemme odottaneet rajoitusten purkamista kuin kuuta nousevaa. Ennen pandemiaa kulttuurikeskuksessa oli noin 700 tapahtumaa vuodessa, Ville Dillemuth toteaa.

Haasteita on näkyvissä tulevaisuudessakin, koska työvoimapula vaivasi alaa jo ennen pandemiaa. Viime kuukausien aikana noin 30 prosenttia ravintola-alan työntekijöistä on vaihtanut alaa.

– Tulevaisuudessa meilläkin on töitä hymyileville, asiakaspalveluhenkisille ja ripeäotteisille työntekijöille. Kun Tapiolasalista purkautuu väliajalla noin 800 ihmistä, palvelussa pitää olla nopea, Tiia Dillemuth sanoo.

Pariskunnan työnjako on selkeä: Ville vastaa keittiöstä ja Tiia palvelee asiakkaita salissa.

Dillemuthit luopuivat Hvitträskin ravintolasta kolme vuotta sitten. Ravintolatoiminta vaikeutui, koska Museovirasto päätti pitää säästösyistä Hvitträskin museon talvisin kiinni. Monet asiakkaat olisivat halunneet yhdistää museovierailun ja tasokkaan ruokailun.

– Tälläkin iällä voi oppia uutta. Onhan se ihan eri asia valmistaa ruokaa yhdelle tai sadalle, Ville Dillemuth sanoo.

Sen kulttuurikeskuksen uudet ravintoloitsijat ovat jo huomanneet, että lounastajat haluavat kasvispainotteista ruokaa. Lounaspöydässä satsataankin salaattipöydän tuoreisiin antimiin. Lämmintä kasvisruokaa on tarjolla päivittäin ja sen rinnalla vuorottelevat liha, broileri ja kala.

– Kulttuurikeskuksen kahvilaa on ehkä pidetty henkilöstöravintolana, mutta kyllä tämä on tarkoitettu ihan kaikille, Tiia Dillemuth sanoo.

– Palvelu on meille tärkeää. Haluamme, että asiakas tulee ja lähtee tyytyväisenä.

Yrittäjät ovat suunnitelleet tapahtumien väliaikatarjoilujen uudistamista.

– Väliaikatarjoilut kannattaa tilata etukäteen. Tutut karjalanpiirakat ja pullat säilyvät listalla, mutta haluan hyödyntää a la carte -osaamistani ja tuoda listalle pientä, maistuvaa ja kaunista, esimerkiksi porocarpaccion, Ville Dillemuth sanoo.

– Päivät ja tilaisuudet ovat erilaisia. Vaikkapa Anssi Kelan konsertin ja Tapiola Sinfoniettan konsertin väliajoilla on kysyntää erilaisilla tarjoiluilla, hän miettii.

Cafe Mollissa on myös talon puna- ja valkoviiniä. Omalla etiketillä varustetut viinit tulevat Chilestä ja ne saavat rinnalleen vielä saksalaista kuohuviiniä piccolo-pulloissa.

– Uskon, että ihmiset lähtevät innokkaasti harrastamaan kulttuuria, kun rajoituksista on päästy eroon, Ville Dillemuth sanoo.