Rakennusalan buumi nostaa hintoja ja viivästyttää Espoon rakennushankkeita – "Joihinkin tarjouskilpailuihin ei ole saatu lainkaan tarjouksia"

Julkiset hankkeet: Rakenusalan buumi nostaa hintoja ja tuo viivästyksiä.

Kalajärven koulurakennuksen 602 oppilaalle oli määrä valmistua kesällä 2023 ja päiväkodin ja nuorisotilan kesällä 2024. Nyt hanke viivästyy. Havainnekuva. Projekt Kuubis

Mikko Välimaa

Kasvukeskusten asuntorakentamisessa tänä vuonna nähty kasvu sekä koronaelvytyksestä johtuva materiaalien ylikysyntä lyövät laineita myös Espoon kaupungin julkisten rakennushankkeiden päälle.

Toimitusjohtaja Maija Lehtinen kaupungin Tilapalveluista kertoo, että rakennusalan yleinen buumi vaikuttaa jo puoleenkymmeneen eri rakennushankkeeseen Espoossa.

– Joihinkin tarjouskilpailuihin ei ole saatu lainkaan tarjouksia ja muutamissa hankkeissa saadut tarjoukset ovat olleet todella korkeita, Lehtinen kuvaa tilannetta.

Kun kilpailutus ei suju odotetusti, on edessä viivästyksiä.

Suurin yksittäinen viivästys koskee Kalajärven uutta koulua, päiväkotia ja nuorisotilaa, jonka hinta-arvioksi päättäjät raamittivat viime vuoden marraskuussa vajaat 40 miljoonaa euroa.

Lehtisen mukaan koulukeskusurakan aloittaminen tulee viivästymään hieman. Käytännössä puhutaan ainakin joistakin kuukausista.

Emme ole valmiita toteuttamaan hanketta hinnalla millä hyvänsä.

– Kilpailutamme (Kalajärven) hankkeen uudelleen syksyn aikana.

Nähtäväksi jää, miten jättihanke pysyy hinta-arvionsa raameissa. Menopaineet ovat Espoossa isot, ja poliitikot päätyivät jo viime marraskuussa karsimaan hankkeen kuluista liki 2,6 miljoonaa euroa.

– Toivon, että saamme (Kalajärvestä) aidon tarjouskilpailun aikaan toisella kierroksella ja että hanke pysyy investointiohjelman raameissa. Emme ole valmiita toteuttamaan sitä hinnalla millä hyvänsä, Lehtinen toteaa.

Muut viivästykset koskevat Lehtisen mukaan Kalajärveä pienempiä hankkeita.

– Niiden kilpailutusta ja toteutusta siirretään sovinnolla ensi vuoteen. Kaupungin tila- ja asuntojaos käsittelee investointiohjelmaa syyskuun lopussa ja siinä sinetöidään mahdolliset siirrot.

Länsiväylä kertoi kesällä (LV 13.6.), että yksi viivästyvä hanke on Träskändan kartanon julkisivusaneeraus, josta urakoitsija vetäytyi viime hetkellä. Hinta-arvio saneeraukselle oli 1,5 miljoonaa euroa.

Viivästysten takia Tilapalveluiden investointirahasta jää tänä vuonna käyttämättä noin 23 miljoonaa euroa.

Lehtisen mukaan jokaista rakennushanketta arvioidaan nyt sekä yksittäin että investointiohjelman kokonaisuus huomioiden.

– Espoon taloudelliset tavoitteet tullaan huomioimaan päätettäessä hankinnoista.

Syynä rakennusyhtiöiden vähäiseen tarjousintoon ovat Lehtisen arvion mukaan lukuisat talonrakennushankkeet erityisesti kasvukeskuksissa.

– Ne ovat pitäneet työtilanteen ja rakennusmateriaalien sekä työvoiman kysynnän korkeana.

Materiaalikustannusten nousun syynä ovat puolestaan etenkin puun, teräksen sekä betonin hinnannousu. Rakennusalalla on Lehtisen mukaan kärsitty myös työvoimapulasta.

Entä miten pitkään tilanne jatkuu? Lehtisen mukaan tulevaa on vaikea ennustaa ainakaan seuraavan 6–12 kuukauden osalta.

– Ongelma koskee käsittääkseni koko Suomea ja kaikkea julkista talonrakentamista. Ei kuitenkaan niinkään Espoon infrapuolta, jonka rakentamisessa ei toistaiseksi ole havaittu vastaavia ongelmia.

Rakennusala

”Kilpailuehdot liian tiukat”

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randellilla on osin eri käsitys julkisesta toimitilarakentamisesta kuin Maija Lehtisellä. Randellin mukaan markkinat ovat tällä hetkellä varsin normaalit.

– En tunne Espoon tilannetta tarkasti, mutta yleisesti ottaen toimitilarakentaminen on normaalissa vauhdissa. Uusia aloituksia on keväällä ja kesällä ollut ennen muuta asuntorakentamisessa. Osinhan näissä tekijät ovat toki samoja.

Randell sanoo – yleisellä tasolla –, että osasyy julkisten tarjouskilpailujen epäonnistumiseen on tiukoissa ehdoissa, joita pienten ja keskisuurten yritysten on vaikea täyttää.

– Moni pk-yritys voisi osallistua esimerkiksi koulurakentamiseen. Tarvittaisiin parempaa vuoropuhelua tilaajan ja pk-yritysten välillä.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut