Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Mehän olemme kuin Suomen Rivieralla", Provencessa asuva Pirkko Koskenkylä päivittelee Espoon Haukilahdessa – Värikäs elämä näkyy MTV:n entisen toimittajan uudessa romaanissa

Kirja: Kymppiuutisten sykkeessä ystävystyneet naiset pitävät yhtä vielä. Kirjaprojektien parissa on kulunut vuosia.

– Mehän olemme kuin Suomen Rivieralla. Sikke ( Sumari) toivotti meidät tervetulleeksi uuteen ravintolaansa, heläyttää nykyisin Provencessa asuva Pirkko Koskenkylä.

Koskenkylä käy säännöllisesti Suomessa tapaamassa sukulaisiaan ja ystäviään ja markkinoimassa tuoreita kirjojaan.

Viimeisimmällä vierailullaan Koskenkylä kävi senioreille järjestetyllä Kymppiuutisten 40-vuotisjuhlaristeilyllä.

Haukilahden rantakahvilassa käy iloinen pulina, kun Koskenkylä muistelee menneitä nöykkiöläisen Pirkko Rautiaisen kanssa. Koskenkylä muutti ulkomaille Haukilahdesta.

Naiset ovat pitkäaikaisia kollegoita, ystäviä ja yhteistyökumppaneita. Parivaljakko on työstänyt lukuisia kirjahankkeita yhdessä. Tuorein niistä, Koskenkylän yhdestoista Vain muutos on pysyvää -kirja, ilmestyi kesällä.

Naisten kohtaaminen nostaa värikkäät vuodet mediassa mieleen. Heidän mukaansa elämä mediassa oli muutoksen aikaa – jo heidänkin aikanaan. Toimituksia yhdisteltiin ja lopetettiin.

Tuhlaustahan se oli, mutta katsoja-luvut olivat korkeat.

– Oli rankkaa, Koskenkylä myöntää.

Rautiainen työskenteli Kodin Kuvalehdessä graafikkona ja siirtyi Kymppiuutisille vuonna 1981. Silloin he tapasivat ensimmisen kerran.

Perhetoimitus, jossa Koskenkylä työskenteli, muutettiin 80-luvulla Yhteisöohjelmiksi, kun Perhetoimitus kuulosti vanhanaikaiselle ja tanttamaiselle. Myöhemmin koko toimitus lakkautettiin. Uutiset olivat heidän mukaansa tuohon aikaan kova sana ja veivät paljon rahaa.

Ennen uutistoimitukseen siirtymistä Koskenkylä kokosi Maakuntakatsausta ja juonsi sitä. Ohjelman avulla ajettiin sisään ja koulutettiin tulevia maakuntien toimittajia.

– Katsaus kasattiin Pasilassa meille lähetettyjen aluetoimitusten juttujen pohjalta.

Koskenkylä sai vuonna 1986 kollegoidensa kadehtiman pestin. Hän kiersi eri lomakohteita kahden vuoden ajan. Kohteet hän sai päättää itse. Päällikkönä toimi Liisa Steffa. Ritva Huhtala oli ohjaajana.

Viiden hengen ryhmä kiersi maailmalla: Thaimaassa, Egyptissä, Roomassa, Bulgariassa, Wienissä, Georgiassa. Matkaan kului yleensä viikko.

– Puolen tunnin ohjelmasta puolet oli kotimaisista kohteista ja puolet ulkomailta. Tuhlaustahan se oli, mutta katsojaluvut olivat korkeat.

Vuodet vierivät ja roolit vaihtuvat. Rautiainen siirtyi 1980-luvun puolivälissä Yhteisöohjelmiin muun muassa Toivotaan, toivotaan -ohjelman ohjaajaksi.

Sitten Koskenkylä rakastui salaman lailla nykyiseen mieheensä. Elettiin vuotta 1991.

– Pekka tiesi, etten kaipaa oravanpyörään sapattivapaan jälkeen. Ja oikeassahan hän oli. Mutta vasta viimeisenä päivänä irtisanoin itseni.

Ja niin kävi, että Swaneista tunnetun veneveistämö Nautorin perustaja Pekka Koskenkylä kuljetti tulevan vaimonsa maailman merien kautta Provenceen, pariskunnan nykyiseen kotipaikkaan.

Eletty, rikas elämä pulppuaa ystävysten keskustellessa Koskenkylän kirjoittamista kirjoista. Pohjantuuli-sarjan päähenkilö Aune on vaihtunut ranskatar Laureniin.

Ranskalaistunut Koskenkylä uskalsi jo avata kuvitteellisen ranskalaisen perheen elämäntarinaa. Toimittaja Jorma Melleri totesikin Koskenkylälle, että rakkauden vuoristorataa tämä kirja on.

– Jännitystä, dna:ta, koronaa, Trump-politiikkaa, Afganistania, Koskenkylä jatkaa.

Kirjailija ei omien sanojensa mukaan ehkä yllä Pohjantuuli-sarjan kaltaiseen teokseen. Klassikkoon, jota kysytään yhä kirjakaupoissa.

– Tuskin niin houkuttelevaan ja asiapitoiseen kykenen enää. Pidän historiasta. Olen ollut historiapinko. Kävin läpi tosi perusteellisesti 1850-luvun jälkeiset tapahtumat sadan vuoden ajalta.

Koskenkylä kertoo, että yksi hänen ystävänsä antoi Pohjantuuli-kirjasarjan kummityttärelleen rippilahjaksi. Saatesanat olivat: Ehkä et vielä ymmärrä, miten tärkeä kirja on, mutta tämän kautta opit muistamaan Suomen historiaa ja saat paljon tietoa helposti omaksuttavassa muodossa.

Haastattelun jälkeen Koskenkylä lähettää viestiä: ”Mikään ei ole pysyvää ja Vain muutos on pysyvää - kirjoista tehdään äänikirjasarja. Ainakin ne jäävät elämään, vaikka painetut kirjat myytäisiin loppuun.”