Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puhelimen pirahdukseen on mennyt jopa 13 vuorokautta – nyt Espoon tartunnanjäljityksessä aloittaa 14 uutta työntekijää, joiden toivotaan helpottavan ruuhkaa

Espoon tartunnanjäljityksessä aloittaa tällä viikolla 21 ja ensi viikolla 14 uutta työntekijää, kertoo terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

Tartunnanjäljitys on laahannut viime viikkoina, ja varsinaista jäljityspuhelua on joutunut pahimmillaan odottamaan 13 vuorokautta. Ensisoitto tai -viesti on kuitenkin pystytty toimittamaan uusille koronapositiivisille 1–2 vuorokaudessa.

Paananen uskoo, että tartunnanjäljityksen viivettä saadaan pienennettyä, vaikka osa aiemmin tartunnanjäljitystä hoitaneesta henkilöstöstä palasi viime viikolla hoitamaan perustehtäväänsä. Paanasen mukaan sisäisiä siirtoja purettiin 15–20.

Paananen kertoi maanantaina Espoo odottavan hallituksen linjausta uudeksi koronastrategiaksi.

– Tartunnanjäljitystä pitäisi järkevöittää, hän sanoo.

Paanasen mukaan tartunnanjäljityksessä tulisi keskittyä korkeariskisiin tapauksiin. Näitä ovat esimerkiksi hoivakotien tartunnat, sillä ikäihmiset ovat vakavan tautimuodon riskiryhmää.

Myös merkittävät vapaa-ajan kontaktit olisi edelleen syytä selvittää.

– Jos olet treenannut tunnin kuntosalilla kaverin kanssa ja sairastunut, on selvää, että kaveri on saattanut altistua.

Paanasen mukaan myös sairastuneiden perheenjäsenten kartoittamiseen tulisi suunnata resursseja, jos johonkin, koska tiedetään, että perheenjäsenten riski sairastua on suuri.

– Laajoista karanteeneista kouluissa ja varhaiskasvatuksessa pitäisi sen sijaan päästä eroon. Niillä voi olla isommat haitat kuin hyödyt.

Koronatestauskäytäntöihin tarvittaisiin myös yhteistä alueellista päätöstä, Paananen sanoo. Useat sairaanhoitopiirit ovat jo luopuneet kaksi rokoteannosta saaneiden lieväoireiden testaamisesta.

– Minusta se olisi oikea suunta myös tällä alueella.

– Kaikkien nuhaisten testaaminen ei ole mielekästä tässä vaiheessa epidemiaa.

Espoossa on todettu maanantaihin mennessä kaikkiaan 12 795 koronavirustartuntaa. Espoon ilmaantuvuusluku on 329,3. Luku kertoo, kuinka monta koronatautitapausta Espoossa on ollut 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohden.