Espoossa on pitkät hoitojonot ja silti 20 lääkärin virkaa on täyttämättä – nyt 38 valtuutettua vaatii tilanteeseen muutosta

Aloite: Akuutissa tilanteessa jonoja purettava palvelusetelillä.

Anneli Tuominen-Halomo

Terveyspalvelujen jonojen purkaminen Espoossa on aloitettava välittömästi, ja yhtenä keinona tähän on 20 tyhjänä olevan lääkäriviran laittaminen hakuun pikaisesti, vaaditaan tuoreessa valtuustoaloitteessa.

Aloite jätettiin syksyn ensimmäisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa ja sen ensimmäinen allekirjoittaja on Espoon SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Liisa Kivekäs. Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 38 valtuutettua useasta eri valtuustoryhmästä.

Kivekäs näkee Espoon lääkäripulan syynä etenkin sen, että lääkäreitä ei ole rekrytoitu aktiivisesti. Toisena mahdollisena syynä on palkkataso eli yksityisellä puolella maksetaan parempaa palkkaa eikä työ ole yhtä kuormittavaa, koska siellä resursseja on tarpeeksi.

Espoossa jonot terveyskeskusten kiireettömään hoitoon ovat viime aikoina olleet kolmen kuukauden mittaisia. Kun aikoja ei ole, ihmisiä pyydetään soittamaan myöhemmin uudelleen.

– Jonossa ovat ne, joilla ei ole varaa käyttää yksityisten lääkäriasemien palveluja. He ovat useimmiten monisairaita, joiden terveydentila huononee entisestään. Sitten he päätyvät erikoissairaanhoidon asiakkaiksi. Se tulee Espoolle kalliimmaksi kuin terveyskeskuslääkärien palkkaaminen. Moni päätyy myös hakemaan apua päivystyspoliklinikoilta, jotka ovat jo entuudestaan kuormittuneita, Kivekäs sanoo.

Kivekäs arvioi, että terveyskeskuslääkärien palkkaamista voitaisiin helpottaa myös sillä, että lääkärit otetaan mukaan työn suunnitteluun.

Valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että akuutissa tilanteessa jonoja tulee purkaa esimerkiksi palvelusetelien avulla. Ne ovat jo nykyisinkin Espoossa käytössä.

Espoon kaupunki sai heinäkuussa apulaisoikeuskanslerilta huomautuksen perustuslain, hallintolain ja terveydenhuoltolain vastaisesta menettelystä, kun se poisti resurssipulaan vedoten kuntalaisten takaisinsoittopyyntöjä puhelinjärjestelmästä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut