Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vertailu yllättää: Aivan Tapiolan kupeessa sijaitsee haluttu asuinalue, jonka asuntohinnat ovat lähellä Suomen keskitasoa

Asuntohinnat: Espoon Laajalahdessa ja Latokaskessa asuntojen hinnat ovat suhteellisen edullisia, kun vertailussa huomioidaan alueen asukkaiden tulotaso.

Pientalovaltaiset Laajalahti ja Latokaski ovat asuntohinnoiltaan Espoon edullisimpia alueita, kun hinnat suhteutetaan asukkaiden tulotasoon. Kalleimmaksi alueeksi asukkaiden tuloihin nähden nousee Otaniemi.

Tiedot käyvät ilmi OP-pankin vertailusta, jossa alueiden asuntojen kalleutta on tarkasteltu tavallisuudesta poikkeavalla tavalla.

Vertailu perustuu asuntojen hankintahinnan sekä kunkin alueen kotitalouksien mediaanitulojen suhteeseen. Mitä korkeampi luku on, sitä kalliimpia asunnot ovat suhteessa asukkaiden tuloihin.

Laajalahden ja Latokasken vertailuluku on OP:n listauksessa 4,8.

Se tarkoittaa, että keskikokoisen asunnon hinta Laajalahdessa ja Latokaskessa vastaa alueilla asuvien kotitalouksien 4,8 vuoden käytettävissä olevia tuloja.

Luku on varsin lähellä koko maan keskiarvoa, joka on OP:n mukaan 4,0.

Tulosta voi pitää jossain määrin yllättävänä, sillä sekä Latokaski että Laajalahti ovat haluttuja ja etenkin lapsiperheiden suosimia asuinalueita. Pohjois-Tapiolan naapurissa sijaitsevasta Laajalahdesta myös liikenneyhteydet ovat hyvät. Laajalahti sijaitsee muun muassa tulevan raidejokerin reitin varrella.

Molempien alueiden suhteellista edullisuutta voi selittää se, että asuntojen keski-ikä alkaa olla korkea.

Otaniemen korkeaa sijoitusta eivät selitä puolestaan niinkään Otaniemen korkeat asuntohinnat vaan asukkaiden matalat tulot. Otaniemi tunnetaan lähinnä opiskelijoiden asuinpaikkana.

Kalleimmat asunnot alueen asukkaiden tuloihin suhteutettuna on OP:n mukaan Helsingin arvoalueilla.

Kalleimmaksi alueeksi vertailussa nousevat Kaivopuiston-Ullanlinnan alue (suhdeluku 13,7), Kaartinkaupunki (12,7) ja Punavuori (12,2.).

Näiden jälkeen tulevat Eira-Hernesaari (11,9), Helsingin keskusta ja Etu-Töölö (11,9), Keski-Töölö (11,0), Kruununhaka (11,0) Kamppi-Ruoholahti (10,9) sekä Katajanokka (10,6).

OP-pankin mukaan näillä kalliilla alueilla sekä ihmisten tulot että asuntohinnat nousseet viime vuosina. Asuntohintojen nousu on ollut jonkin verran tulojen nousua kovempaa, mutta tulot ja hinnat eivät ole kuitenkaan erkaantuneet.

– Näillä kalleimmilla alueillakin (vertailu)lukema on noussut varsin maltillisesti. Asuntojen hinnat ovat kyllä nousseet, mutta niin ovat alueen asukkaiden käytettävissä olevat tulotkin, OP Ryhmän ekonomisti Joona Widgrén kuvailee OP:n tiedotteessa.

Ainoa Helsingin ulkopuolinen 10 kalleimman alueen listalle mahtuva kaupunginosa on Espoon Otaniemi.

Kärkeen eivät nouse esimerkiksi Espoon Westend tai Tapiola. Tätä voi selittää osaltaan asukkaiden hyvät tulot. Toisaalta Espoon halutuimmilla alueilla asuntojen hinnatkaan eivät ole Helsingin halutuimpien kaupunginosien tasoa.

Vertailu paljastaa myös, että julkisuuteen syntynyt kuva pääkaupunkiseudun kovista asuntohinnoista ei pidä paikkaansa kaikkialla pk-seudulla. Niin Espoosta, Helsingistä kuin Vantaaltakin löytyy kaupunginosia, joissa asuntojen hintojen ja tulojen suhde on lähellä maan keskiarvoa.

Esimerkiksi Vantaan Vapaalassa keskikokoisen asunnon hinta vastaa 4,1 vuoden käytettävissä olevia mediaanituloja, Vantaan Hakunilassa 4,5 vuoden ja Helsingin Jakomäen-Alppikylän alueella 4,6 vuoden käytettävissä olevia tuloja. Espoossa lähelle keskiarvoa asettuvat Laajalahti ja Latokaski.

Suomen halvimmat asunnot asukkaiden tulotasoon suhteutettuna ovat Joroisten Kuvansissa (1,2), Kemin Pikku Berliinin ja Hepolan alueella (1,3) ja Keiteleen keskuksessa (1,3,).

OP:n ekonomistit ennustavat asuntojen hintojen nousun jatkuvan edelleen – tänä vuonna keskimäärin 4,5 prosentin ja ensi vuonna 3 prosentin vauhtia.

– Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat nousevat muuta maata kiivaammin myös lähikuukausina. Asuntomarkkinoiden veto on tasaantumassa, mutta jatkuu reippaana, Widgrén ennustaa tiedotteessa.