Tutkimusjohtaja yllättyi, miten vahvasti nuoret luottavat sanomalehtiin korona-aikana – "Ei kai tässä ole tapahtunut virhe?"

Nuorten luottamus sanomalehtiin on säilynyt erittäin vahvana myös korona-aikana. Antti Aho

Jouni Lampinen

Nuoret aikuiset luottavat erityisen vahvasti painettuihin tai digitaalisiin sanomalehtiin, kun otantana on suomalainen aikuisväestö.

Kolme neljästä suomalaisesta arvioi sanomalehdet luottavaksi mediaksi. Nuorista aikuisista (18–24-vuotiaat) 88 prosenttia pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä luotettavina.

IRO Researchin Tuhat suomalaista -tutkimuksen tulokset osoittavat, että suomalaisten luottamusta sanomalehtiin on säilynyt korkealla tasolla korona-aikana, Uutismedian liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen näkee.

Nuorten vahva luotto sanomalehtiin nousi esille myös noin vuosi sitten tehdyn tutkimuksen tuloksissa, mutta silti viime kuussa saadut vastaukset yllättivät, Sirpa Kirjonen myöntää.

– Ensimmäiseksi oli mielessä, että ei kai tässä ole tapahtunut virhe. Korona-aika on jatkunut ja siihen liittyvät asiat ovat jakaneet suomalaisten mielipiteitä.

Kirjonen arvioi suomalaisten luottamustason sanomalehtiä kohtaan kertovan, että haastavana korona-aikanakin on onnistuttu uutisoimaan tärkeistä asioista tasapainoisesti ja luotettavasti.

Luottamus sanomalehtiin on tuoreen tutkimuksen perusteella niin korkealla kuin se oikeastaan voi ollakaan, hän jatkaa.

Tutkimuksessa kysyttiin, mistä suomalaiset kokevat saavansa luotettavinta tietoa koronarokotusten merkityksestä ja vaikutuksista. Ykköseksi nousivat painetut tai digitaaliset sanomalehdet (52 %) ja toisen sijan jakoivat televisio (50 %) ja viranomaiset (50 %).

Koko aikuisväestöstä tv-kanaviin tai niiden verkkopalveluihin luottaa 62 prosenttia suomalaisista ja vastaavasti radiokanaviin tai niiden verkkopalveluihin luottaa 46 prosenttia kansasta.

Googleen, verkossa oleviin uutisportaaleihin, sosiaaliseen mediaan, tubettajiin ja blogeihin luotettavuuden liittää vain 1–7 prosenttia suomalaisista.

Tutkimuksessa kysyttiin, mitkä mediat ovat asiantuntevia ja laadukkaita. Myös näissä ominaisuuksissa painetut tai digitaaliset sanomalehdet ottivat ykkössijan.

Suomalaisista 69 prosenttia pitää sanomalehtiä asiantuntevina, ja yhtä moni arvioi painetut tai digitaaliset sanomalehdet myös laadukkaiksi.

Nuorista aikuisista neljä viidestä (78 %) pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä laadukkaina ja kaksi kolmesta (64 %) asiantuntevina.

Sanomalehtien vahva asema luotettavuudessa ja asiantuntevuudessa on erityisen merkityksellistä, koska juuri nämä ominaisuudet ovat suomalaisten mielestä uutis- ja ajankohtaismedian tärkeimmät ominaisuudet.

Vain kolme tai enintään seitsemän prosenttia suomalaisista liittää asiantuntevuuden ja laadukkuuden Googleen, verkon uutisportaaleihin, sosiaaliseen mediaan, tubettajiin ja blogeihin.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut