Nina Honkanen on mukana lääkäriryhmässä, joka vaatii lasten koronarokotusten lopettamista: Näin hän perustelee kantaansa – "Missä on kriittinen tieteellinen keskustelu?"

Korona: Rokotusten lopettamista vaativat lääkärit pelkäävät potkuja. Näin kohuttu kampanja toimii Suomessa.

Psykiatrian erikoislääkäri Nina Kristiina Honkanen kokee, että koronakeskustelua sensuroidaan.

Aapo Siippainen

Psykiatrian erikoislääkäri Nina Kristiina Honkanen kuuluu kymmenien suomalaislääkärien joukkoon, jotka allekirjoittivat kesällä lasten ja nuorten koronarokotusten lopettamista vaativan vetoomuksen. Pelastetaan Suomen lapset -kampanja kritisoi muun muassa Suomen viranomaisten antamia suosituksia ja rokotteiden turvallisuudelle sekä tarpeellisuudelle annettuja perusteluja. Kampanja tunnettiin aiemmin nimellä Pelastetaan lapset. Muun muassa Pelastakaa lapset ry. kritisoi nimeä.

Honkanen pitää yksityistä vastaanottoa. Hän sanoo allekirjoituksen olleen helppo päätös, koska yrittäjänä hänen ei tarvitse pelätä puhuttelua tai irtisanomista. 

Länsiväylän ja Vantaan Sanomien sisarlehti Helsingin Uutiset on haastatellut Honkasta. HU pyysi haastatteluun myös toista helsinkiläistä lääkäriä, mutta vastaus oli muun muassa edellä mainittujen syiden vuoksi kielteinen.

– On todella surkeaa, että lääkärillä on riski menettää työnsä, jos hän sanoo eriävän mielipiteen lääketieteellisissä asioissa. Missä on sananvapaus ja kriittinen tieteellinen keskustelu? Jos olisin töissä jossain muualla, olisin miettinyt asiaa enemmän. Asia on kuitenkin niin tärkeä, olisin noussut esiin joka tapauksessa, sanoo Honkanen HU:lle.

– Vaikutelmani on, että koronakeskustelun sensuuri on aika suurta. Youtubesta poistetaan videoita, jos sanoo jotain kriittistä, vaikka se perustuisi korkealaatuiseen tieteelliseen tietoon.

Millainen rooli sinulla on kampanjassa?

– Mukana on noin 50 lääkäriä, joilla kaikilla on sama rooli. Viestimme koko ajan, haemme tietoa ja käännämme artikkeleita. Puolueetonta tietoa on vaikea löytää Suomeksi. Olen toiminut pääkääntäjänä verkkosivullamme julkaistussa tiedekatsauksessa. Osa lääkäreistä ottaa enemmän vastuuta kuin toiset. Puheenjohtajaa ei kuitenkaan ole.

–  Lähetämme kysymyksiä viranomaisille. Pyydämme tieteellisiä perusteluja ja dokumentteja, joilla laajamittaiset rokotukset ja rajoitustoimet on perusteltu. Annamme haastatteluja ja puhumme tapahtumissa.

Miten tuot rokotekantaasi esiin omassa työssäsi?

– En ole rokotevastainen, vaan rokotekriittinen. Totta kai terapiavastaanotoilla ihmiset pohtivat näitä asioita. En ole neuvonut, että älä tee niin tai tee näin. Jokainen saa tehdä, miten haluaa. Mutta valinta pitäisi tehdä vapaaehtoisesti. Rokotuksia suositellaan niin vahvasti, että moni luulee sen olevan pakko.

– Toivoisin, että ihmiset pysähtyisivät miettimään, miten rokote on saatu valmiiksi näin nopeasti. Mielestäni Suomen viranomaisten antama tieto on liian yksipuolista eikä se ole puolueetonta. Lääkäriryhmämme mielestä asiassa pitäisi ottaa aikalisä ja selvittää puolueettomia tutkimuksia. Rokotteen haitoista ei kerrota ihmisille tarpeeksi.

Poliisi kertoi elokuussa rokotuksia vastustaneiden miesten yrittäneen tunkeutua helsinkiläiseen kouluun. Tuomitsetteko tällaisen vaikuttamisen tavan?

– En ota kantaa koko asiaan. En tiedä keitä nuo ihmiset ovat. Jos he käyttäytyivät häiritsevästi, heidän täytyy kantaa oman käytöksensä seuraamukset. Ihmiset toimivat oman eettisen koodistonsa kautta, mutta usein myös tunnereaktionsa vieminä.

Rokotevastustajien kerrotaan jakaneen materiaalia myös suoraan lapsille, ja kouluja on painostettu.

– Itse en henkilökohtaisesti näin toimisi. Materiaalien jakaminen ei kuulu minulle. Jokainen löytää sen netistä.

Uskotko, että kampanjalla on ollut vaikutusta lapsiin ja nuoriin?

– Lapset ja nuoret eivät ole varmaankaan hakeneet asiasta tietoa. Uskon, että jotain aikuisia tämä on voinut pysäyttää miettimään. Tragedia on kuitenkin se, että niin moni on ottanut jo rokotteen. Jos myöhemmin tulee vaikeuksia, meidän pitäisi pystyä auttamaan toinen toisiamme, oli rokotettu tai rokottamaton. Minulla on empatiaa koko yhteiskuntaa kohtaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut