Valvoja moittii Espoota vammaiskyytejä tarjoavan kulkukeskuksen puutteista – "Vastuu ei poistu sillä, että viranomainen sanoo olevansa tietämätön puutteista"

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) moittii Espoon ylläpitämää Länsi-Uudenmaan kulkukeskusta.

Avin tekemissä pistokokeissa paljastui, että Espoon viranomaiset eivät ole havainneet kaikkia kuljetuspalveluiden tilaukseen käytetyn sivuston ongelmia.

Avin mukaan Espoo ei ole varmistanut riittävällä tavalla, että palvelu täyttää lain vaatimat saavutettavuusvaatimukset.

Avi kehottaa Espoota tekemään kattavan arvion kulkukeskuspalvelusta sekä korjaamaan puutteet.

Kulkukeskuksen kautta välitetään kaikki Espoon vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolain mukaiset taksikyydit, joita kaupunki maksaa. Käyttäjiä on Espoossa muutama tuhat.

Avi tutki keskuksen välityspalvelua, koska siitä oli tehty useita valituksia. Valittajat kertoivat esimerkiksi, että näkövammaiset eivät pysty käyttämään palvelua ruudunlukijalla.

Avin mukaan vuonna 2019 voimaan astunut digipalvelulaki velvoittaa viranomaisia siihen, että digipalvelut täyttävät saavutettavuusvaatimukset. Viranomaiset eivät voi tällöin vedota tietämättömyyteensä.

– Vastuu saavutettavuudesta ei poistu sillä, että palvelua tarjoava viranomainen sanoo olevansa tietämätön puutteista, sanoo lakimies Elisa Kotiniemi avin tiedotteessa.

Tämän vuoden alkupuolella toimintansa aloittanut Länsi-Uudenmaan kulkukeskus on saanut arvostelua niin palvelun käyttäjiltä kuin poliitikoiltakin.

Palvelun piti alunperin olla ylikunnallinen, mutta Espoo jäi lopulta yksin sen toteuttajaksi.

Länsiväylä kertoi keväällä (LV verkko 3.4.2021), että yksikään muu kunta ei lähtenyt lupauksista huolimatta mukaan hankkeeseen.

Espoon avilta saama kehotus kiinnittää huomiota kulkukeskuspalvelun puutteisiin on lievempi hallinnollinen menettely kuin varsinainen huomautus.

Voimakkain keino on uhkasakko, jonka lakia valvova avi voi asettaa viranomaiselle harkintansa mukaan.

Lue myös: Espoo jäi yksin kulkukeskushankkeessa – muut kunnat jättäytyivät pois

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut