Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuva: Matkalippuväärennösten määrä räjähti, ja tällaisella "lipulla" HSL:n kuskeja nyt höynäytetään – mahdotonta erottaa aidosta vilkaisemalla

HSL:lle ilmi tulleet matkalippujen väärennökset ovat yli kolminkertaistuneet verrattuna viime vuoteen.

Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutiset sai tietoonsa huijaussovelluksen, joka matkii taidokkaasti HSL:n lasten kertalippua.

Nuoriso on liikkunut lipulla muun muassa busseissa, jossa sovellusta vain vilautetaan nopeasti kuskille. Tieto ilmaisesta ”lipusta” on kulkenut sitä käyttäville "puskaradion" välityksellä.

HSL:n asiakkuus- ja myyntijohtaja Mari Flink myöntää, että bussinkuljettajan on mahdotonta erottaa taiten tehtyä huijauslippua aidosta, kun mobiililippua vain näytetään puhelimelta. Flink kuitenkin lisää, että mobiililipuissa käytetään jopa tunnin välein vaihtuvia värikoodeja.

Flink korostaa, että siinä missä ilman lippua matkustamisesta seuraa tarkastusmaksu, on väärennetyllä lipulla matkustaminen rikos ja täyttää lievän petoksen tunnusmerkit.

– Ja se on aina poliisiasia.

Flinkin mukaan matkalipunlukijat tullaan muuttamaan sellaisiksi, että ne lukevat myös mobiililipun tiedot. Busseissa, joihin kuljetaan etuovesta huijausmahdollisuus siis jää pois. Uudet lukijat saadaan koekäyttöön arviolta ensi kesänä.

HSL:n palveluesimies Kaisa Maijala kertoo, että feikkisovellusten kautta tilattavat liput ovat helppoja hankkia, eivätkä nuoret aina tule aina ajatelleeksi, että väärennös on rikos.

– Matkalippujen tarkastajat sekä konduktöörit laitteineen osaavat kyllä erottaa väärennetyn lipun oikeasta ja nuorelle saattaa tulla täytenä yllätyksenä niin syyllistyminen rikokseen kuin myös matkanteon katkeaminen poliisin kutsumiseen paikalle, Maijala jatkaa.

–  Väärennökset ovat lisääntyneet suuresti. Lipunväärennöksiä oli 23 kappaletta vuonna 2020. Tänä vuonna niitä on jo ollut jo 77 kappaletta.

Tarkastajien löytämästä 77 lippuväärennöksestä 15 oli alle 15-vuotiailla nuorilla. Maijala kuitenkin sanoo, että alle 15-vuotiaan ei pidä tuudittautua ajatukseen, että ei joudu rikosoikeudelliseen vastuuseen väärennöksestä.

– Totuttu toimintamalli saattaa jäädä nuorelle tavaksi myös hänen täytettyään 15 vuotta ja silloin rikoksen seuraukset yllättävät nuoren. Tarkastajat kyllä opastavat myös alle 15-vuotiaita nuoria tästä asiasta tavatessaan väärennöksen. Monesti nuori silloin poistaa sovelluksen puhelimestaan.

Lisäksi Maijala penää vanhempien vastuuta keskustella lasten ja nuorten kanssa.

– Väärennöksiä tavataan toki myös aikuisilta matkustajilta. Aikuisen matkustajan kohdalla sakkorangaistus saattaa koitua varsin kalliiksi, Maijala lisää.

Joku maksaa aina pummienkin matkat:

– Niin liputta matkustavien kuin feikkisovelluksen käyttäjienkin kannattaisi ajatella, että, jos haluaa säilyttää toimivan joukkoliikenteen ja kohtuulliset lippujen hinnat, kannattaa maksaa matkansa, Maijala toteaa.